Prăbușirea Guvernului Maia Sandu: ”Asistăm la cel mai mare EȘEC de politică externă al României după 1940!”. Concluziile unui diplomat cunoscut


Prăbușirea Guvernului Maia Sandu: ”Asistăm la cel mai mare EȘEC de politică externă al României după 1940!”. Concluziile unui diplomat cunoscut

Diplomatul, profesorul și scriitorul Radu Carp avertizează, pe Facebook, că prăbușirea Guvernului Maia Sandu – printr-o moțiune de cenzură manevrată de socialiștii prorusului Dodon și de PDM-ul urmașilor oligarhului fugar Plahotniuc – reprezintă ”cel mai mare eșec de politică externă al României după 1940”, explicând că Federația Rusă a speculat nehotărârea României și și-a promovat agresiv interesele dincolo de Prut.

Vă reamintim că, deși membră cu drepturi depline a UE și a NATO, România nu a făcut niciodată foarte multe pentru a scoate Basarabia din orbita Rusiei. Basarabia rămâne dependentă de gazul și de energia Rusiei, via Transnistria. Gazoductul abia s-a mișcat și mai e mult până departe, iar rețelele energetice nici măcar nu au fost trecute peste Prut, deși România ar putea să suplinească ușor consumul Basarabiei. Indiferent de culoarea guvernărilor de la Palatul Victoria, România a alocat, de regulă, fonduri către autoritățile politice de la Chișinău (fonduri care rareori au ajuns unde trebuie), și nu direct către cele mai sărace comunități românești de dincolo de Prut (prin derularea unor proiecte serioase), care au nevoie disperată de aceste ajutoare din partea României.

Vă prezentăm comentariile lui Radu Carp:

”De la începutul discuțiilor care au dus la coaliția de guvernare PSRM - ACUM am atras atenția asupra riscurilor majore ale unei asemenea construcții politice.

ACUM nu a rezistat asaltului PSRM și al Președintelui Dodon. Garanții acestei formule de guvern nu au acționat acum la fel de hotărât precum au făcut-o înainte de înțelegerea din iunie.

Federația Rusă a profitat de schimbarea de ștafetă de la Bruxelles, de nehotărârea României, nu a ratat niciun moment în a-și promova agresiv interesele în Republica Moldova.

În acest moment, verticala puterii Președinte - Guvern - primărie Chișinău aparține PSRM.
Asistăm la cel mai mare eșec de politică externă al României după 1940.

Felicitări, Vladimir Putin!”, scrie Radu Carp.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.