Un raport al ONU de zilele acestea a adus o știre gravă, dar de senzație – fostul președinte islamist al Egiptului, Mohammed Morsi, care a murit în vara acesta, într-o închisoare egipteană, ar fi fost ucis de actualul regim politic condus de fostul general Al Sisi.
Începând de la momentul cunoscut sub denumirea de ”Primăvara arabă”, din 2011, lumea arabă a fost zdruncinată de o serie de revolte care au dus la schimbarea regimurilor politice în câteva țări și au permis unor mișcări radicale islamiste să iasă la suprafață, cel mai mare succes pentru una dintre aceste mișcări, ”Frăția musulmană”, fiind înregistrat în Egipt, unde președintelui Mubarak, îndepărtat de mulțimile furioase, i-a urmat în funcție un membru al Frăției, Mohammed Morsi. Nu a durat însă mult și, în 2013, acesta a fost la rândul său îndepărtat din funcție după ce furia a milioane de protestatari a arătat cât de puțin era dorit ca președinte.
Cel care i-a urmat în funcție – Abdul Fatah al-Sisi – a început un război total împotriva mișcărilor extremiste care alimentează terorismul islamic din Egipt și nu numai, iar asta a presupus și arestarea fostului președinte Morsi. Mii de extremiști suspectați pentru terorism au fost arestați, propagandiștii fundamentalismului islamic ce alimentează ideologic extremismul au fost îndepărtați din școli, iar clericii musulmani moderați au fost pregătiți să combată ideologiile filo-teroriste.
O problemă pentru guvernul egiptean a fost că extremiștii urmăriți, adică tocmai cei care nu prețuiesc deloc viața și libertatea oamenilor, au început să se plângă asociațiilor internaționale care apară drepturile omului de brutalitatea autorităților și să pretindă că le sunt încălcate aceste drepturi.
Acum se pune problema uciderii fostului președinte islamist, Morsi, de către autorități, ceea ce ar alimenta discursul de victime al extremiștilor, dar văzut însa în detaliu, se observă că raportul acuzator reia, de fapt, doar acuzațiile făcute de susținătorii fostului președinte împotriva autorităților egiptene, încă de când acesta era în viață.
Morsi era ținut 23 de ore pe zi în celulă, fără acces regulat la serviciile medicale, deși era știut că suferă de diabet, tensiune ridicată și probleme cu vederea. Oficiali ai ONU au declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că urmând raportul experților, au constatat urmatoarele: ”regimul din închisoare ar fi putut duce la moartea fostului președinte și poate pune în pericol sănătatea și viețile a altor mii de deținuți; Morsi a fost ținut în condiții care pot fi descrise doar ca brutale, în special pe durata celor cinci ani petrecuți în complexul de închisori Tora”. Concluzia raportului: ”După ce (Morsi) a îndurat aceste condiții, poate fi vorba de acuzația de ucidere arbitrară” – mai multe detalii AICI.
Așadar nu a fost vorba de un asasinat, ci de condițiile de izolare impuse de precauțiile previzibile când e vorba de o țară musulmană în care sunt o mulțime de rețele teroriste active cu mulți membri infiltrați în rândul autorităților. Răspunsul administrației de la Cairo la acuzațiile raportului ONU a fost dat printr-o înregistrare video realizată în 22 octombrie și difuzată duminica, 11 noiembrie, de Serviciul de Informații al Statului, laolaltă cu o vizită de lucru a unor înalți funcționari ai justiției egiptene la complexul de închisori Tora, din Cairo, unde au discutat cu mai mulți deținuți despre condițiile de acolo – mai multe detalii AICI.
Trebuie menționat faptul că acuzația adusă Egiptului de raportul ONU este difuzată și rostogolită de publicația turcă ”Daily Sabah”, susținătoare a partidului de guvernământ AKP din Turcia și a regimului Erdogan, care a avut și are legături știute cu rețeaua ”Frăției Musulmane” – detalii AICI.