Adio


Adio

Scenele finale ale guvernării PSD&VVDăncilă au ceva de comedie bufă. Sfîrșit de domnie. Punct. Sic transit gloria mundi. Pe românește – Fost-ai lele cît ai fost! Cele mai tari imagini ale acestui deznodămînt trgi-comic au fost luate cu un telefon mobil din fața Palatului Victoria – cuibușor de nebunii pesediste. Niște indivizi, vreo 2-3, nu mai mult, cărau pe scări cutii, tablouri, dosare, lucruri neidentificabile de la distanță(trebuie să fi fost cadouri, bibelouri, icoane, vaze, ștergare etc.). Proveneau după cîte se pare chiar din biroul fostei prim-ministrese – grăbită să elibereze birourile pe care le folosise în 2018/19. Nu voia să dea ochii cu dușmanii de clasa – liberalii lui Orban. Știa că guvernul PNL va trece prin Parlament, deci va fi demisă, și-și strîngea bagajele cu un ceas mai devreme de a fi scoasă din cladire de noii titulari ai posturilor guvernamentale. Hamalii aceia ascundeau lucrurile în portbagajul unor SUV-uri. Mi-am spus – iată, așa arată căderea de la putere, trecerea de la măreție la derizoriu.

A fost cea mai urîtă retragere de la putere din ultimii 30 de ani. VVDăncilă și acoliții nu știu să piardă, s-a văzut. După atîtea asigurări și false certitudini că PSD va cîștiga la referendum și europarlamentare, că nu se vor strînge semnături de-ajuns pentru o moțiune de cenzură, că nu se vor aduna voturi ca să dărîme guvernul!!! VVDăncilă e foarte mirată acum că trebuie să plece și asta cu o săptămînă înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Conta să dea ultima ei bătălie din postura de premier. Cu toată logistica aparatului de stat, cu resursele guvernului la dispoziție. Realitatea a contrazis-o acum ca de atîtea ori în trecut. Aici este și explicația comportamentului aberant la predarea puterii.

Ar fi trebuit să iasă la presă să mulțumească public colaboratorilor, celor care au susținut-o din PSD și din afara lui. Să împărtășească unele gînduri la plecare, măcar din politețe, din 7 ani de acasă, dacă nu de altceva. Pentru a respecta uzanțele, să zicem, pentru a lăsa o ultimă impresie bună. A preferat să se îmbățoșeze și să țină un discurs belicos. Ceva care semăna cu un lătrat. Păcat. După 9 ani la Bruxelles să ai asemenea ieșiri nepotrivite cu situația, arată ca nu s-a lipit nimic de ea prin Occident. A rămas o duduie de Videle.

Se vede că îi pare rău că părăsește Palatul Victoria și că nu îi vine să creadă ce i se întimplă. Dar mai e ceva. VVDăncilă nu a patronat un guvern politic, care urmărește anumite ținte pentru țară. A patronat un guvern mafiot pus pe afaceri și căpătuială. Ultimele decizii ale acestui guvern arată clar acest lucru. Pînă în ultima zi a împărțit fidelilor – ca la pomana mortului – banii publici. PSD lasă visteria goală plus datorii uriașe. Dar clientela sa este satisfacută de cît s-a îmbuibat sub mandatele Grindeanu, Tudose, Dăncila. PSD este croit pentru corupție și clientelism. Odată cu plecarea din Palatul Victoria dispar aceste învîrteli, șmenuri, bișnițării. Nervozitatea, supărarea numitei VVDancila este de înțeles. Nu a reușit să facă pe doamna… Își varsă și ea amarul. O veste bună totuși – nu scapă! Nu ajunge la Cotroceni decît cel mult ca vizitator și 2/ Poporul pesedist o va repudia în următoarele săptămîni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.