Următorul stadiu al deparazitării. Pe lista priorităților Guvernului Orban, retragerea diplomaților abia numiți de PSD


Următorul stadiu al deparazitării. Pe lista priorităților Guvernului Orban, retragerea diplomaților abia numiți de PSD

Liberalii continuă campania de eliminare din administrația publică a personajelor numite politic de PSD și care formează clientela parazitară. După ce eternul Ion Ghizdeanu a fost în sfârșit lăsat șomer, fiind disponibilizat din funcția de șef al Comisiei Naționale pentru Prognoză, vizat va fi și domeniul diplomației. 

CITIȚI ȘI: Guvernul Orban a scăpat de un parazit. Sluga lui Dragnea care falsifica datele economice din pix a fost lăsată pe drumuri

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat miercuri că miniștrii vor avea posibilitatea de a face eliberări din funcție, numiri sau rechemări de la posturi imediat după publicarea în Monitorul Oficial a OUG privind restrucutarea Guvernului.

„Imediat după publicarea ordonanței privind restructurarea în Monitorul Oficial, lucru care se va întâmpla în decursul acestei zile, miniștrii au posibilitatea de a rechema, de a elibera din funcție, de a face numiri, deci imediat, a spus Dancă, întrebat după ședința de Guvern când se vor pune în aplicare măsurile anunțate de Orban referitoare la blocarea concursurilor și evaluarea numirilor în mediul diplomatic.

El a explicat, de asemenea când va fi demarat auditul în ministere.

„În ceea ce priveste chestiunea legată de modul în care se va face auditul, sunt mai multe etape. Prima etapă este ca la momentul preluării, fiecare titular de portofoliu poate și trebuie să înceapă deja evaluarea situației în care se află institutia respectivă. Aceasta raspunde nevoii de audit la nivelul nevoilor stringente ale fiecarei instituții publice, care în acest moment se află în coordonarea miniștrilor. Aceasta este o primă etapa de audit. Sigur că pe măsura ce vom finaliza procesul de instalare în funcții a miniștrilor și a demnitarilor din aparatul de lucru, la fiecare minister acest audit poate să continue și cu forma unor formule de audit externe, acolo unde se impune. Dar în momentul de față este nevoie ca la fiecare minister să știm exact ce s-a găsit, ce probleme stringente sunt și în ce măsura structura respectivă a institutiei publice răspunde acestor nevoi, că poate nu întreaga structură este necesară”, a adaugat Danca.

Anterior și vicepremierul Raluca Turcan a anunțat într-o postare pe Facebook, că pasul imediat următor după instalarea Guvernului liberal va fi "retragerea diplomaților proaspăt numiți de PSD, care nu au nicio legătură cu diplomația". În acest sens, ea a enumerat patru măsuri pe care urmează să le ia Guvernul în perioada următoare.

„România are, de astăzi, un Guvern suplu, cu instituții structurate pe criterii de eficiență. Pasul următor va fi eliminarea din administrația publică a tuturor acelor personaje numite politic de PSD și a clientelei parazitare.

Moștenirea pe care ne-a lăsat-o Viorica Dăncilă este una foarte gravă, dacă ne uităm fie și numai la restanțele PNDL – 5 miliarde, la sumele din fonduri europene care riscă să fie dezangajate – 600 milioane euro doar în cele 2 luni rămase până la sfârșitul anului și alte 3,2 miliarde anul viitor, la sumele nerambursate din TVA, deficitul bugetar la 9 luni fiind de 2,6% din PIB. Vom găsi soluții potrivite pentru a trece de această perioadă dificilă.

Am încheiat ședința de Guvern de astăzi cu 3 urgențe rezolvate:

1. Propunerile de comisar european din partea României au fost agreate după consultarea Președintelui Iohannis. Siegfried Mureșan și Adina Vălean sunt printre cei mai activi europarlamentari, au experiență vastă de lucru în instituțiile europene, sunt profesioniști și integri.
2. Restructurarea Guvernului, în varianta de 16 ministere, va aduce mai multă eficiență și va pune capăt risipei inutile de bani.
3. Am identificat soluțiile pentru completarea veniturilor persoanelor disponibilizate în urma închiderii minelor din Valea Jiului, prin discutarea în primă lectură a unui act normativ în acest sens.

Urmează, în scurt timp:

1. Retragerea diplomaților proaspăt numiți de PSD, care nu au nicio legătură cu diplomația.
2. Demararea construirii spitalelor regionale.
3. Program de lucru riguros și profesionalism în aparatul de lucru al Guvernului și în toate celelalte instituții.
4. Pregătirea pentru iarnă.
#GuvernLiberal”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.