Minciunile satrapilor comuniști de la Beijing: Înghesuită de SUA, China pozează în ”paradis” pentru afaceri


  • ACP
  • Nov 5, 2019 11:44
  • 1945
Minciunile satrapilor comuniști de la Beijing: Înghesuită de SUA, China pozează în ”paradis” pentru afaceri

Presa Chinei comuniste a anunțat, zilele acestea, o schimbare de direcție din partea strategilor de la Beijing greu de imaginat anii trecuți – China ar intenționa să devină cel mai mare importator mondial, în viitorul apropiat, după ce a rămas de mai mulți ani pe primul loc în topul exportatorilor. Sau măcar pretinde asta. În momentul de față, China ocupă poziția a doua în topul importatorilor de bunuri și servicii, după Statele Unite, ajungând să aibă până spre 10% din totalul importurilor mondiale. Puterea imensă de cumpărare a numeroasei clasei de mijloc chineze, aflată în creștere, a dus la majorarea cu 8,3% a consumului pe gospodarie în primele trei trimestre ale anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, iar asta face presa din China să susțină că dacă se păstrează ritmul actual, țara va ajunge să conducă și în topul importatorilor, bineînțeles, dacă Beijingul va permite. Iar Beijingul ar putea lasă să se întâmple asta, din câte declară, concomitent cu creșterea exporturilor – mai multe detalii AICI.

Târgul ”China International Import Expo” (CIIE), care e organizat între 5 și 10 noiembrie, este momentul când firmele străine își pot prezenta ofertele de produse, tehnologii și servicii pentru piața chineză, iar cifrele oficiale prezentate de chinezi arată o deschidere mare a Beijingului pentru creșterea importurilor. CIIE este referința pentru deschiderea Chinei față de exterior, o platformă care conectează mai bine piața chineză cu afacerile și fondurile străine, spune Wu Qisheng, cercetator al Shanghai Academy of Social Sciences.

Anul trecut au participat la CIIE 3600 de firme din 172 de țări, iar anul acesta sunt așteptate numai din Hong Kong în jur de 200 de firme, ceea ce înseamnă o creștere cu 40% față de anul trecut. Se așteaptă ca numărul vizitatorilor să se dubleze față de anul trecut. Conform datelor oficiale, anul trecut au fost semnate înțelegeri în valoare de 57,8 miliarde dolari, iar oficialii Ministerului Comerțului spun că cea mai mare parte a acestora au fost onorate, restul, o mică parte, urmând să fie puse în aplicare.

Numai că adevărul arată cu totul altfel decât varianta oficială a chinezilor. Aproape jumatate din înțelegerile semnate anul trecut la CIIE de firmele europene nu au mers mai departe de semnăturile inițiale, mai exact 47%, după cum arată un studiu al Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China. Studiul nu arată însă și care e valoarea înțelegerilor comerciale neonorate, ori care sunt fimele chineze care se fac vinovate de acest lucru. Firmele chineze au fost încurajate de Beijing să semneze cât mai multe contracte cu partenerii străini pentru a da bine în statistici, numai că în viziunea oficialilor chinezi, un contract semnat a fost perceput, anul trecut, doar ca o ”înțelegere simbolică”.


Carlo Diego D'Andrea (președintele Camerei din Shanghai) a declarat că Uniunea Europeană dorește ca la târgul de anul acesta să fie luate măsuri concrete de deschidere a pieței chineze. ”Vrem să vedem progrese notabile în furnizarea aceluiași acces de care se bucură firmele chineze în Uniunea Europeana, pentru firmele europene în China”, a mai spus oficialul european. Este clar că, în ciuda declarațiilor oficiale, China rămâne o piață dificilă, care tratează incorect partenerii străini și care face orice altceva decât declară, atunci când își urmărește scopurile. Protecționismul și manipularea fără scrupule a monedei naționale, care au iritat atâția ani Washingtonul, pe lângă alte practici incorecte, au fost mereu indicatorii cei mai clari ai intențiilor Beijingului, care nu a avut niciodată de gând să permită firmelor străine un acces mai bun pe piața chineză.

Războiul comercial cu Statele Unite forțează însă China să declare că e hotărâtă să aibă un mediu mult mai bun pentru afaceri, mai ales acum, când multe firme străine își strâng bagajele cu intenția de a-și muta investițiile în altă parte. Se încearcă o schimbare a imaginii de țară în care e vizibil valul de plecări cu imaginea unei Chine unde e bine să vii ca să derulezi afaceri.

Numai că, până acum, declarațiile de intenție ale Beijingului sunt construite în jurul unor minciuni, ca marea majoritate a poveștilor comuniste, iar asta nu mai poate păcăli prea mulți parteneri străini. America a făcut ce trebuia declanșând războiul comercial și ar trebui ca și Uniunea Europeană să fie mai fermă în relația cu China, pentru că are o mulțime de motive în sensul asta – mai multe detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.