EXCLUSIV Zegrean, acuzații explozive: tergiversarea dosarului Colectiv urmărește prescrierea răspunderii penale pentru neglijență în serviciu! Patru ani pierduți pentru spălarea responsabililor


EXCLUSIV Zegrean, acuzații explozive: tergiversarea dosarului Colectiv urmărește prescrierea răspunderii penale pentru neglijență în serviciu! Patru ani pierduți pentru spălarea responsabililor

Fostul președinte al Curții Constituționale – l-am numit pe juristul Augustin Zegrean – avertizează, în exclusivitate pentru Podul.ro, că tergiversările regizate în jurul dosarului ”Colectiv” au un unic scop: prescrierea răspunderii penale pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, asfel încât responsabilii pentru intervenția deficitară din noaptea teribilului incendiu (cât și cei responsabili pentru gestionarea ulterioară a crizei) să fie făcuți scăpați.

 ”Este foarte probabil ca dosarul Colectiv să aibă soarta marilor dosare care ne dor, Revoluția, Mineriada și 10 August, adică să le purtăm cu noi, fără vinovați, ca niște răni deschise. Tergiversarea în cazul Colectiv comportă, desigur, o cauză evidentă: dacă trece timpul, se prescriu acuzațiile de neglijență în serviciu și pot scăpa bine-merci toți cei responsabili”, explică Augustin Zegrean.

Podul.ro vă prezintă acuzațiile fostului președinte al CCR:

”Încă de acum 4 ani, din momentul tragediei naționale de la Colectiv, am avertizat că vom discuta foarte mult timp despre această nenorocire de proporții. Sunt interese mari implicate, nimeni nu vorbește despre responsabili, nimeni nu găsește de cuviință să facă pasul înapoi din funcție, iar spaima, spaima este uriașă – au murit atâția oameni și au murit în văzul lumii! Toți vinovații trebuie identificați și aduși în fața instanței, ar fi incalificabil ca așa ceva să se mușamalizeze.

Depinde foarte mult de cum va decurge ancheta, de profesionalismul procurorilor implicați. Cei responsabili din sistem pot fi puși sub acuzația de neglijență criminală, incompetență criminală. Modul în care s-a organizat intervenția de la Colectiv a fost deficitară, profund haotică. Or, sunt proceduri care nu au fost urmate, n-au fost respectate, și de aici o multitudine de semne de întrebare.

Pe de altă parte, să nu uităm teribila declarație a fostului ministru PSD al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care a tot anunțat că România nu avea nevoie de ajutor străin, de expertiză medicală de peste hotare. Toate declarațiile acestea au fost publice, le știe toată lumea.

Este de neconceput că într-un astfel de dosar cu atât de mulți morți autoritățile abilitate nu au fost în stare să pună sub acuzare responsabilii, deși au trecut 4 ani de la tragedie. Desigur, nu se vrea aflarea adevărului, iar auspiciile sub care a fost demarat dosarul Colectiv nu au fost deloc unele pozitive, toate semnele indicând că se exercită presiuni și tergiversări.

Este foarte probabil ca dosarul Colectiv să aibă soarta marilor dosare care ne dor, Revoluția, Mineriada și 10 August, adică să le purtăm cu noi, fără vinovați, ca niște răni deschise.

Tergiversarea în cazul Colectiv comportă, desigur, o cauză evidentă: dacă trece timpul, se prescriu acuzațiile de neglijență în serviciu și pot scăpa bine-merci toți cei responsabili”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.