Deputatul ACUM Iurie Reniță (fost ambasador al Republicii Moldova în România), deputatul independent Octavian Țîcu și deputatul PAS Lilian Carp acuză în termeni duri, într-o solicitare depusă la Procuratură, că lideri ai Partidului Socialiștilor (PSRM) aflați în anturajul președintelui pro-rus Igor Dodon au spălat bani în proporții considerabile prin intermediul unor companii offshore înregistrate în Bahamas.
Ulterior, acuză parlamentarii, acești bani au fost pompați în campaniile electorale ale lui Igor Dodon și PSRM.
Deși proveniența banilor manevrați de Dodon&Co nu este încă elucidată, dincolo de Prut se tot discută, de ani de zile, despre finanțările pe care socialiștii le-ar primi de la Kremlin, de unde, de altfel, președintele pro-rus își tot ia lumina.
Să nu uităm nici faptul că, în deja celebrele înregistrări ale oligarhului fugar Plahotniuc, Dodon se laudă în repetate rânduri și pe înțelesul oricui insistând că Rusia finanțează consistent și constant PSRM.
De remarcat că, odată parafată înțelegerea guvernamentală cu socialiștii, noua putere rezultată (laolaltă cu autoritățile abilitate) evită să ancheteze ingineriile financiare de care este acuzat Dodon, cel mai virulent președinte pro-rus pe care l-a avut vreodată Basarabia.
În solicitarea parlamentarilor Reniță, Țîcu și Carp se precizează că cei trei au deferit Parchetului documente care scot la iveală un șir de ”acțiuni vădit ilegale de spălare a banilor cu implicarea unor persoane fizice și juridice afiliate Partidului Socialiștilor din Republica Moldova”.
Din investigațiile Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA rezultă că începând cu anul 2016 mai multe persoane fizice și entități juridice din Republica Moldova au participat activ într-o schemă de spălare a banilor în proporții deosebit de mari cu o proveniență necunoscută prin intermediul unor companii offshore înregistrate în Bahamas și care ulterior au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Socialiștilor.
”În acest context, ținând cont de competențele funcționale ale Procuraturii stabilite de Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, solicităm să verificați minuțios toate faptele descrise în materialele anexate și să întreprindenți măsurile ce se impun pentru asigurarea securității statului și efectuarea justiției, având ca scop combaterea corupției, protejarea sistemului național financiar-bancar și apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor, precum și ale statului”, se mai arată în solicitare.