Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord privind Brexit, au anunțat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, șeful executivului european recomandând șefilor de stat sau de guvern, care se reunesc joi și vineri la Bruxelles, să susțină acest acord.
„Acolo unde există voință, există o înțelegere – avem una! Este un acord echitabil și echilibrat pentru UE și Marea Britanie și atestă angajamentul nostru de a găsi soluții. Recomand Consiliului Uniunii Europene să susțină această înțelegere”, a scris Juncker pe Twitter.
„Avem un acord nou, prin care preluăm controlul - acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru”, a replicat premierul britanic Boris Johnson.
Potrivit agendei publicate joi de Consiliul UE, summitul va cuprinde, în debutul său, o reuniune în format UE-27 în care negociatorul-șef Michel Barnier îi va informa pe liderii europeni cu privire la Brexit în urma negocierilor intense din ultimele zile.
La finalul acestei sesiuni, Tusk și Juncker vor susține o conferință de presă pentru a anunța dacă statele membre susțin sau nu acordul negociat de echipele de tratative.
Dacă Parlamentul de la Londra va vota în favoarea acordului, deși premierul Johnson trebuie să câștige acum sprijinul conservatorilor care nu îl susțin și al Partidului DUP din Irlanda de Nord, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă la 31 octombrie 2019.
Regatul Unit este primul stat din Uniunea Europeană care a activat clauza de retragere din UE (art. 50) la 29 martie 2017. De atunci şi până în iulie 2019, când Theresa May a fost înlocuită de Boris Johnson, Parlamentul britanic a respins de trei ori rânduri acordul de retragere convenit între echipele de negociere ale Uniunii Europene și Marii Britanii.