Rareș Bogdan combate intoxicările lui Kelemen Hunor privind alegerea primarilor în două tururi: "Mai pe românește: dacă se consolidează democrația, este permis!"


Rareș Bogdan combate intoxicările lui Kelemen Hunor privind alegerea primarilor în două tururi: "Mai pe românește: dacă se consolidează democrația, este permis!"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan demontează minciunile lansate inclusiv de președintele UDMR Kelemen Hunor potrivit cărora atât Comisia de la Veneția, cât și CCR nu agrează modificarea legislației electorale cu 1 an înainte de alegeri și implicit trecerea la alegerile locale în două tururi. 

Astfel, liberalul atrage atenția că legislația electorală poate fi modificată cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri în cazul alegerilor locale în două tururi, întrucât nu sunt afectate drepturile electorale: "Constituția interzice adoptarea OUG dacă afectează drepturi electorale, și nu este cazul aici!".

Redăm mesajul europarlamentarului PNL Rareș Bogdan:

"Propagandă de cea mai joasă speță! Cei care se opun alegerilor locale în două tururi de scrutin fac afirmații mincinoase.

Legislația electorală poate fi modificată cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri! Invocarea Constituției și a Comisiei de la Veneția, care ar stabili interdicții/recomandări negative nu se aplică aici, fraților! Constituția interzice adoptarea OUG dacă afectează drepturi electorale, și nu este cazul aici!

Iar în privința Comisiei de la Veneția, recomandarea este să existe suficient timp pentru implementarea modificărilor (ceea ce este posibil!!!), și să nu fie restrânse niște drepturi electorale.

De asemenea, corecțiile pot fi făcute dacă se sigură o mai bună reprezentativitate a cetățenilor etc. Noi avem inclusiv o decizie CCR care spune că pot fi adoptate modificări dacă se fac îmbunătățiri ale legislației electorale!

Mai pe românește: dacă se consolidează democrația, este permis!!! Încetați cu minciunile!", spune liberalul.

Reacția lui Rareș Bogdan vine ca un răspuns la adresa președintelui UDMR Kelemen Hunor care a spus luni la Digi24 următoarele:

"Ești primar și dacă ești ales cu 80%, și dacă ești ales cu 40%, ești la fel de legitim. Dacă noi vrem să intoxicăm dezbaterile publice în acest moment, atunci trebuie să introducem și această dezbatere. Există și recomandarea Comisiei de la Veneția, nu ne putem face că acele recomandări care ne plac sunt obligatorii, acele recomandări care nu ne plac sunt facultative pentru România, și decizia Curții Constituționale. Toată lumea era supărată pe PSD atunci când ei au schimbat legislația electorală în mai sau iunie , imediat după alegerile europarlamentare, prin OUG. Eu nici nu vreau să mă gândesc că vine un guvern că se va comporta la fel când e vorba de ordonanțe de urgență, de sistemul electoral. Noi nu am susținut și nu susținem în continuare această modificare”, spune Kelemen Hunor despre alegerea primarilor în două tururi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.