Klaus Iohannis clarifică de ce NU se pot pune în discuție, în prezent, alegerile anticipate, ci după prezidențiale. Două piedici majore invocate de președinte


Klaus Iohannis clarifică de ce NU se pot pune în discuție, în prezent, alegerile anticipate, ci după prezidențiale. Două piedici majore invocate de președinte

Președintele Klaus Iohannis a clarificat vineri tema alegerilor anticipate în urma consultărilor cu partidele parlamentare ce au survenit ulterior căderii Guvernului Dăncilă.

Astfel, președintele a subliniat de ce nu se poate discuta acum despre alegeri anticipate, ci doar după prezidențiale:

1. Constituția României descurajează organizarea de alegeri anticipate.

2. Dacă ar pica două propuneri de premier pe care președintele le-ar face în perioada următoare, atunci Guvernul interimar Dăncilă ar rămâne la Palatul Victoria până în primăvara anului 2020, ceea ce ar reprezenta un dezastru pentru România. 

"Este în spațiul public o discuție pe care vreau să o lămuresc în această fază: alegerile anticipate. Eu am declarat și ieri și pot declara și astăzi că personal eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale.

Și vreau să explic puțin de ce fac această remarcă. Constituția României nu favorizează alegerile anticipate. Aș putea spune chiar că în Constituția actuală prevederea este gândită să inhibe alegerile anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret al unei majorități solide în Parlament. În Constituție se spune că se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de Guvern pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu. Este o problemă și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție așezată, corectă, onestă cu toate partidele politice pentru a găsi cea mai bună soluție.

Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuție este: dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat și ar rămâne, atenție, în funcție până s-ar organiza acele alegeri anticipate adică undeva în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare fiindcă ar adânci România într-o criză și într-un haos de nedescris. Așadar, avem nevoie acum de un Guvern rapid instalat, iar după prezidențiale putem să redeschidem cu toții împreună discuția pe alegeri anticipate", a declarat Klaus Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.