Întoarcerea la Videle...


Întoarcerea la Videle...

Toate drumurile, chiar și cele mai lungi și neprevăzute, trebuie să se încheie undeva. E lecția pe care Viorica Dăncilă, gospodina de la Videle, o va învăța în aceste zile de foc pentru politica românească. De astăzi, Viorica de la Videle începe să redevină cu adevărat ea însăși, pierzând, pe rând, haina de europarlamentar și de premier. Sunt încă destule voci care susțin că Dăncilă este încă președinte de partid și candidat la prezidențiale, așa că nu putem vorbi încă despre un final autentic de drum. Dar, în realitate, întoarcerea la Videle a început deja. Simpla calitate de șef al PSD în acest moment nu mai are nicio valoare. Partidul e în derivă, iar membrii lui sunt speriați chiar și de propria umbră, în contextul în care, pentru mulți dintre ei, căderea guvernului nu înseamnă doar pierderea unor funcții, ci și fiorul rece al investigațiilor penale care i-ar putea trimite după Dragnea. A fi președintele PSD astăzi valorează exact cât o funcție onorifică într-un partid de nișă. Adevăratul PSD începe să se consolideze în jurul lui Victor Ponta, care a început să crească din nou, deloc întâmplător, exact în ziua căderii lui Dăncilă. Cât despre candidatura la prezidențiale, nu mai putem avea atât de multe certitudini cu privire la faptul că partidul își va păstra victima-șefă în fruntea lui.

Chiar dacă românilor le plac victimele, trebuie remarcat faptul că majoritatea lor nu cred că Veo de la Videle, îmbrăcată în deux-piece-uri scumpe și împodobită cu broșe ale unor case de modă internaționale, are profilul unei femei suferinde, oricâte grimase publice ar mai face ea.

Curând, Viorica Dăncilă se va întoarce la Videle și va pune murături sau va pregăti sarmale pentru prieteni și vecini. Lucrurile vor reintra, încetul cu încetul, într-o normalitate din care ele n-ar fi trebuit să iasă niciodată. Dar consecințele acestei abateri de la firesc, care a durat mai bine de doi ani, vor bântui multă vreme peisajul politic românesc și vor afecta starea întregii țări. Cei care vor urma după Veo vor fi puși în postura ingrată de a remedia o parte dintre erorile făcute, din neștiință, de către această purtătoare de coc artificial, care nu și-a înțeles nicio secundă rolul pe care l-a avut cu anii într-o țară care a supraviețuit doar din criză în criză.

E drept că ea nu va înțelege niciodată adevărata dimensiune a erorilor pe care le-a bifat de-a lungul vremii, de la cele economice la cele diplomatice. Și tot drept e că ea va rămâne cu amintirea unui mandat de premier, despre care va povesti vecinelor de bloc peste ani, când trauma guvernării ei se va mai diminua. Adevărata provocare nu e, însă, a ei. Viorica se va întoarce la Videle și va trăi liniștită, ca orice fost premier al unei țări care își respectă și recompensează foștii lideri. Adevărata provocare e a noastră, a fiecăruia dintre noi. Căci trezirea din coșmarul Guvernării Dăncilă va fi una foarte dificilă. Redresarea economică, diplomatică și politică va fi un proces de durată. Dar poate că, păstrând în memorie amintirea unei perioade în care România a fost guvernată de o analfabetă, cei care votează vor fi puțin mai atenți. Și vor acorda încrederea lor cel puțin unor oameni care fac dovada unei pregătiri și educații pe măsura responsabilităților funcției vizate. Altfel, riscăm în fiecare zi să ne întoarcem, la rândul nostru, în epoca neagră, din care am reușit astăzi, în sfârșit, să ieșim după sute de zile de stat în stradă.

Toate drumurile, chiar și cele mai lungi și neprevăzute, trebuie să se încheie undeva. Și, din fericire pentru noi, Viorica Dăncilă e deja pe drumul pe întoarcere la Videle. Totuși, să n-o uităm niciodată și, mai ales, să n-o repetăm!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.