Situația în care se află Dan Nica, clarificată de un eurodeputat: "Nu va fi acceptat niciodată; nici acum, nici în viitor" pentru postul de comisar european


Situația în care se află Dan Nica, clarificată de un eurodeputat: "Nu va fi acceptat niciodată; nici acum, nici în viitor" pentru postul de comisar european

UPDATE

Comisia Europeană transmite că Dan Nica a fost deja intervievat pe perioada verii, atunci când a fost propusă și Rovana Plumb, iar, la acea vreme, pesedistul nu a fost acceptat de președinta CE, Ursula von der Leyen, pentru postul de comisar european.

Potrivit surselor, Ursula von der Leyen așteaptă alte propuneri din partea Guvernului României. Europarlamentarul Siegfried Mureșan precizează că în condițiile în care Nica a mai fost respins o dată la finalul lunii august, el va fi respins și de data aceasta.

"Așa stau lucrurile cu privire la desemnarea comisarului european din partea României:

1. Dan Nica a fost refuzat de președinta aleasă a Comisiei Europene la finalul lunii august. Respingerea este una definitivă. E clar că Dan Nica nu va fi acceptat niciodată; nici acum, nici în viitor.

2. Președinta aleasă a Comisiei Europene nu acceptă niciun candidat din partea unui guvern aflat în procedură de destituire. Orice discuție finală pe tema comisarului român va avea loc după votul pe moțiunea de cenzură", a declarat eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan.

Amintim că Dan Nica a mai fost propus de Guvernul Dăncilă și în prima rundă de nume trimise de România către Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisiei Europene. Plumb a fost nominalizată de von der Leyen în detrimentul lui Dan Nica, însă a fost respinsă ulterior de Comisia juridică din Parlamentul European, informează g4media.ro.

Ulterior, Viorica Dăncilă a avut de gând să îl trimită atât pe Dan Nica ca propunere, dar și o rezervă în persoana Gabrielei Ciot. În cele din urmă, Viorica Dăncilă l-a propus luni, 7 octombrie, doar pe Dan Nica și există semnale mai mult decât clare că acesta va fi finalmente respins de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

De altfel, conform surselor hotnews.ro din PSD, Ursula von der Leyen i-ar fi transmis de la început Vioricăi Dăncilă că nu este de acord cu Dan Nica, însă premierul a insistat să-i transmită din nou propunerea cu numele acestuia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Digi24 anunță că Dan Nica a fost respins oficial de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar astfel nu va fi comisar european. România trebuie să facă o nouă propunere de comisar european. 

De subliniat este că premierul Viorica Dăncilă ne-a făcut din nou de râs, întrucât Dan Nica fusese respins deja înainte ca acesta să fie propus pentru postul de comisar în data de 7 octombrie.

"Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie - n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către Preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat. Echipa Preşedintelui-ales al Comisiei este în continuare în contact cu ambele guverne (român şi maghiar - n.r.), iar procesul (de selecţie - n.r.) continuă", a declarat, pentru Digi24, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a reacționat în acest context și a declarat că președinta CE Ursula von der Leyen nu va accepta niciun candidat pentru poziția de comisar european din partea Guvernului Dăncilă, căci joi se va desfășura votarea moțiunii de cenzură. 

"După cum v-am spus de câteva zile: președinta aleasă a Comisiei Europene nu va accepta niciun candidat pentru poziția de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere", a spus eurodeputatul PPE.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.