Proiectul legislativ iniţiat de USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respins marţi de Comisia de administraţie din Senat. La cele şapte voturi „împotrivă” a contribuit şi un senator UDMR, scrie adevarul.ro
Pentru respingerea iniţiativei legislative au votat senatorii PSD Florin Cârciumaru, Eugen Dogariu, Carmen Dima, Liviu Mazilu, Lucian Trufin şi Roxana Paţurcă, dar şi senatorul UDMR Cseke Atiila. În favoare au votat doar senatorii Florina Presadă (USR) şi Cătălin Toma (PNL).
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru primari, a fost depus la Senat pe 8 mai.
Luna trecută preşedintele PMP Eugen Tomac sublinia că în Parlament există cinci astfel de iniţiative legislative privind alegerea primarilor în două tururi şi a făcut un apel la Opoziţie pentru a se uni în acest sens. Mai multe detalii AICI
Proiectul de lege prevedere modificarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale.
Articolul 101 se modifică și completează și va avea următorul cuprins:
„(1) Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de către biroul electoral de circumscripție.
(2) Este declarat ales primarul candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
(3) În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii 2 candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj.
(4) În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales canddiatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, potrivit inițiativei legislative a USR.
Articolul 102 al prezentei legi se abrogă.
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în luna iunie, că este imposibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în contextul în care nu pot fi făcute modificări legislative cu un an înainte de alegerile locale.