Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Mircea Diaconu s-ar clasa pe a doua poziție, după cum indică Barometrul Europa FM, un sondaj realizat de IMAS, la comanda EuropaFM.
Cercetarea sociologică arată că favorit rămâne Klaus Iohannis, cu puțin peste 45 de procente, iar următorul clasat, la mare distanță - 16,6% din voturi, ar fi actorul Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România.
Cristian Tudor Popescu a comentat, în cadrul emisiunii Piața Victoriei, că situația amintește de cea din 2008, când Sorin Oprescu a cîștigat primul său mandat de primar al Bucureștiului, deși nu era candidatul celui mai mare partid din România, PSD. „Avem o situație similară, în care politicul este grav compromis. Într-o astfel de situație, un candidat ca Diaconu – indiferent ce spune – intră într-o breșă pe care o poate lărgi”, a arătat Cristian Tudor Popescu.
Dan Barna, candidatul USR-PLUS, este abia al treilea, cu doar 14, 2%, în condițiile în care alianța care îl susține a obținut un scor cu 10 procente mai mare la recentele alegeri europarlamentare.
Urmează Viorica Dăncilă cu 12,4, în creștere cu 4 procente, iar Theodor Paleologu care candidează din partea PMP, ar aduna 7,7%. Mai multe detalii AICI
Psihologul Cosmin Naluca a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu interesant cu privire la cele indicate de Barometrul EuropaFM, date surprinzătoare în condițiile în care Alianța USR-PLUS are o popularitate în creștere, rămânând singura alternativă necompromisă a proeuropenilor români care își doresc o democrație solidă:
„Cei care nu înțelegeți cum de a ajuns Diaconu pe locul doi si Barna pe trei, ganditi-va ca Paleologu a fost aruncat în lupta tocmai ca sa-l împiedice pe Barna sa intre in turul doi. Procentele lui Paleologu sunt smulse, in mare parte, de la Barna, căci foarte multi intelectuali au căzut în plasa lui Băse-Petrov si s-au decis sa-l voteze pe Paleologu fiindcă este "un intelectual fin", "singurul care merita votat." Evident că Paleologu n-are nicio sansa sa castige, si tocmai de aceea n-are nici program si nici nu-și face campanie in restul țării în afară de București, însă scopul lui este sa-l încurce pe candidatul USR-PLUS, nu sa castige el alegerile. După cum ați văzut, "campania" lui Paleologu se rezuma la misto-uri si ironii pe Facebook, aproape toate îndreptate împotriva lui Barna. Cei care-l votează pe Paleologu, votează, de fapt, ca Dăncilă sau Diaconu sa intre in turul doi.
In acest spectru trebuie văzută si ideea cu dărâmarea guvernului cu doar o lună înainte de alegeri: Ponta si Tăriceanu vor sa o dea jos pe Dăncilă, apoi PSD-ul sa renunte la ea, sa o retragă din cursa si sa-l sustina pe Diaconu. Dacă Diaconu intra in turul doi, asa cum se speră, atunci se va putea pune de o mare alianță pe partea stângă, formată din PSD, ALDE și Pro România, alianță care va conta puternic la alegerile din 2020. Pe un astfel de scenariu, alianța USR-PLUS isi va pierde suflul, iar încrederea electoratului in aceasta alianță va scădea tot mai mult. Ar ramane PNL puternic pe dreapta, iar PSD si ALDE s-ar salva în alianța cu Pro România. Altfel spus, ar ramane tot cei vechi si corupti sa domine clasa politica din țara noastră pentru următorii patru-cinci ani, cel puțin.
In aceasta cheie trebuie înțelese atacurile zilnice si concertate la adresa lui Dan Barna. Candidatul USR-PLUS este atacat în rafală, la toate posturile tv, nu doar de sustinatori ai stangii, ci si de catre analiști care pana pe 26 mai se dădeau anti-PSD. Site-uri intregi de stiri, altfel onorabile, toacă zi de zi alianța USR-PLUS si pe candidatul ei. Se incearca sa i se creeze lui Dan Barna imaginea unui candidat nepregătit, slab, moale, fara program si fara viziune, care spune numai prostii. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Dan Barna este singurul candidat care merge prin tara si vorbeste cu oamenii, ii întreba ce nevoi au si le propune soluții concrete. Este singul care, cel putin pana acum, isi face campanie pe bune. Criticii de la televizor nu spun cum ar vrea sa fie Barna, sau ce ar trebui să facă, spun doar ca nu e bun si ca nu vrea sa castige. Nu vrea sa castige, auziți, pentru că nu se ia de Iohannis si nu-l critica.
Așadar, ca sa o scurtez, o viitoare guvernare a USR-PLUS, in alianță cu liberalii, tine de accederea lui Barna in turul doi. Nu este atât de important sa castige Barna prezidențialele, obiectiv aproape imposibil, cat este important sa intre in turul doi si sa scoată, astfel, candidații stângii si pe cei ai mafiei din joc. Scenariul este făcut pentru ca Barna sa nu intre în turul doi, iar pentru acest scop trag toti ceilalti, inclusiv PNL si Iohannis. Însă, mobilizarea electoratului, mai ales în marile orașe, le-ar putea da complet peste cap acest scenariu. La o prezență la vot de peste 55%, candidatul USR-PLUS intra sigur în turul doi si il va încurca serios pe Iohannis in finala.”