N-o avea el prea multă carte la bază, dar prezidențiabilul Alexandru Cumpănașu posedă o abilitate extraordinară de a se conecta cu cercurile de putere politică și financiară, abilitate care, de altfel, l-a și îmbogățit uimitor pentru vârsta și pregătirea lui. Aproape că nu e zonă, domeniu, instituție publică etc, de unde candidatul din Caracal, aparent sufocat de revoltă împotriva sistemului care i-a hrănit foamea de bani, să nu fi încasat ceva. Rise Project scrie despre combinațiile acestuia cu „generalii Borsec”, iar profit.ro despre combinațiile de afaceri cu un apropiat al lui Sebastian Ghiță și un fost consilier guvernamental care i-a împrumutat o suma uriață de bani.
Dezăvluirile Rise Project
Din cei 29.000 de euro pe lună, câștigați de Alexandru Cumpănașu împreună cu soția sa anul trecut - 3000 € provin de la compania care îmbuteliază Borsec (Romaqua Grup), condusă de peste un deceniu de câțiva ofițeri de spionaj.
► Gradele apei minerale încep cu generalul (r) Constantin Rotaru, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 - 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat la informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii '90, fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.
► Altul este Ioan Păun, general (r) SIE. În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. Drept urmare, a devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. Și el s-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.
► Emilian Ivan, tot general (r) SIE, format în Războiul Rece. A lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informații economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.
► Un alt administrator vechi al Romaqua a rămas avocatul Adrian Vilău - fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii '90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.
► Octavian Creţu, patronul Romaqua Group, le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.
Potrivit profit.ro, Cumpănașu mai este asociat, cu 33,3% din părțile sociale, la o firmă cu profil de "activități ale portalurilor web", TAF Solution SRL. Firma, înființată în 2016, a creat o aplicație mobilă denumită "România Transparentă", care "își propune să realizeze o comunicare funcțională între autoritățile locale și membrii comunității", aplicație care a fost între timp eliminată din AppStore.
Fondatorul și administratorul TAF Solutions SRL, Ștefan Broscăreanu, este director de vânzări la Institutul pentru Tehnică de Calcul, companie din grupul controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. Anterior, el a deținut funcții similare la Romtelecom, 2K Telecom (firma lui Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian Ghiță) și UPC.
Broscăreanu este asociat la o altă firmă, Da Vinci Market SRL, cu Alexandru Ferariu, președinte al ONG-ului Asociația pentru Bună Guvernare, organizație la care Broscăreanu este vicepreședinte, iar Alexandru Cumpănașu – secretar general. Asociația pentru Bună Guvernare face parte din grupul de ONG-uri Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), grup condus de Cumpănașu și unde este membru și Asociația pentru Implementarea Democrației. Sursa: profit.ro
Fostul consilier în ministerul Economiei, realizatorul tv Alexandru Ferariu este cel de la care Cumpănașu ar fi luat un împrumut uriaș - 300.000 de euro – trecut și în declarația de avere a candidatului.
Despre studiile și uriașa avere a lui Cumpănașu AICI