Începutul sfârșitului pentru Putin? Protestele a numeroase categorii profesionale clatină dictatura de la Kremlin! Concesiile ”Țarului”


  • ACP
  • Sep 18, 2019 20:03
  • 2916
Începutul sfârșitului pentru Putin? Protestele a numeroase categorii profesionale clatină dictatura de la Kremlin! Concesiile ”Țarului”

Îndată după ce a aparut în presă protestul preoților ruși împotriva abuzurilor justiției subordonate Kremlinului – justiție care impune sentințe drastice pentru cei care au participat la demonstrațiile din vara sau au curajul de a contesta, în orice alt fel, regimul lui Putin – și alte categorii profesionale s-au alăturat protestului prelaților, publicând, pe 18 septembrie, scrisori deschise împotriva autorităților aservite.

CITEȘTE și CUTREMUR în kaghebizata Biserică Rusă: 67 de preoți critică cu duritate regimul Putin! Kremlinul folosește ”cruzimea nejustificată” împotriva protestatarilor

Deși riscurile la care se expun contestatarii puterii de la Moscova sunt bine cunoscute rușilor, aproape 2000 de profesori au semnat o scrisoare extrem de critică la adresa celor care vor sa îi condamne pe participanții la protestele din vară, aceștia fiind acum arestați, apoi a urmat o scrisoare de protest a medicilor, și-apoi altele, din partea programatorilor, a actorilor și a personalului din teatre și din edituri, acestea fiind adresate direct autocratului Putin – mai multe detalii AICI. Este clar: avem de-a face cu o situație fără precedent pentru Federația Rusă.

Reacția rapidă a societății ruse, solidaritatea multora dintre categoriile profesionale care nu au părut să fie reprezentate la demonstrațiile din vară, dar și, evident, teama că protestele ar putea începe din nou, au determinat răspunsul rapid al autorităților de la Kremlin. Marile demonstrații demaraseră în urma arestării abuzive și a încercării de acuzare pentru fapte inexistente a unui jurnalist incomod, Ivan Golubov, care, după presiunea a numeroși demonstranți care i-au susținut cauza în stradă, timp de mai multe zile, a fost eliberat și toate acuzațiile i-au fost retrase – mai multe detalii AICI.

Acum însă este vorba de eliberarea actorului Pavel Ustinov, arestat în vară pentru că ar fi atacat un sergent de poliție, lucru pentru care a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, după ce procurorul de caz a cerut o pedeapsă de 6 ani. Aceasta în condițiile în care există filmari concludente de la momentul arestarii care arată că Ustinov nu numai că nu a atacat pe nimeni, dar nici măcar nu participa la protest, scandând sau fiind în primele rânduri ale nemulțumiților. Omul mergea pe stradă când a fost atacat, bătut cu bestialitate de câțiva vlăjgani în uniforme de poliție, și apoi dus direct în arest cu un umăr dislocat.

Cazul lui Pavel Ustinov, dar și al altor ruși care suportă abuzurile unei justiții crude, numai pentru că ar fi avut ceva de zis împotriva regimului Putin, a reușit să trezească din nou reacția unei părți consistente a societății ruse, începând de la slujitorii Bisericii, ceea ce, s-o subliniem, este chiar o premieră.

Azi, pe 19 septembrie, în urma reacției celor care cer eliberarea lui Ustinov, dar și a celorlalți acuzați pe nedrept, Procuratura Moscovei a cerut eliberarea actorului condamnat pe nedrept, înainte de apelul programat pentru data de 23 septembrie – mai multe detalii AICI.

Răspunsul rapid al justiției ruse la presiunea societății arată că regimul lui Putin începe să simtă că nu-i mai poate controla cum dorește pe ruși, așa cum era posibil în perioada genocidarei URSS, atât de regretată de actualii satrapi ai Kremlinului.

Mai mult, pe 17 septembrie, Putin a declarat ca va permite reforma sistemului electoral, lucru cerut cu vehemență de moscoviți la demonstrațiile din vară, ceea ce arată că dictatura acestuia începe să se clatine serios – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.