Kovesi, procuror-șef european. Ambasadoarea Odobescu ar fi trădat-o pe Dăncilă, ascultând indicațiile trasate de președintele Klaus Iohannis


Kovesi, procuror-șef european. Ambasadoarea Odobescu ar fi trădat-o pe Dăncilă, ascultând indicațiile trasate de președintele Klaus Iohannis

Digi24.roscrie că președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, iar reprezentanta României s-ar fi conformat solicitării șefului statului. Mutarea spectaculoasă a lui Klaus Iohannis vine în contextul în care Viorica Dăncilă anunțase miercuri seară că România, prin Luminița Odobescu, votează împotrivă lui Kovesi.

Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că Președintele a contactat-o telefonic pe Luminița Odobescu înaintea votului dat joi, în COREPER, pentru Kovesi, tocmai pentru că Viorica Dăncilă dăduse public un semnal de vot împotrivă. 

Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată. 

”Nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kovesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească, atunci când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcția pe care o ocupă, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție. Îmi mențin poziția pe care am avut-o. Am văzut că o anumită persoană a venit în spațiul public cu această informație care nu îi face cinste. Mai mult, este o persoană care a numit-o pe Kovesi și acum îi acuză pe alții de ceea ce a făcut domnia sa. Neg categoric acest lucru. Eu nu fac astfel de târguri, de trocuri politice. Nu s-a pus problema unei asemenea înțelegeri, singurele mele negocieri sunt în favoarea României. Cei care fac astfel de acuzații, pentru buna informare din spațiul public, trebuie să vii și cu dovezi în acest sens dacă vrei să fii o persoană respectată”, spunea, miercuri seară, Viorica Dăncilă, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD.

Later edit: este posibil ca informația pe surse publicată de Digi24.ro să fie un fonfleu de presă, iar votul Luminiței Odobescu să fi fost, de fapt, împotriva lui Kovesi atâta timp cât în business-review.eu se spune clar cum a votat aceasta, adică așa cum i-a indicat Dăncilă. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.