Ce EFECTE va avea decizia CCR: Guvernul Dăncilă ar putea rezista cel puțin până în luna MARTIE, anulând din fașă moțiunea de cenzură. Implicații complicate


Ce EFECTE va avea decizia CCR: Guvernul Dăncilă ar putea rezista cel puțin până în luna MARTIE, anulând din fașă moțiunea de cenzură. Implicații complicate

Jurnalistul Sebastian Zachmann (Adevărul) explică punctual, pe Facebook, ce efecte va comporta recenta decizie a Curții Constituționale, care-l obligă pe președintele Klaus Iohannis să semneze decretele de revocare pentru miniștrii remaniați.

Dacă jocurile Vioricăi Dăncilă și ale baronilor se vor ”aranja” așa cum sunt urzite la Kiseleff – chiar dacă nu vor reuși să adune cele 233 de voturi necesare remanierii dorite –, guvernul PSD ar putea rezista cel puțin până în luna martie, în condițiile în care este la fel de puțin probabil ca Opoziția să izbutească să strângă același număr de voturi necesar moțiunii de cenzură.

Vă prezentăm clarificările lui Sebastian Zachmann:

 ”Ce efecte va avea decizia CCR:

➡️Iohannis e obligat să semneze decretele de revocare pentru miniștrii remaniați, deci Ana Birchall zboară de la Ministerul Justiției, așa cum au cerut baronii PSD.
➡️Iohannis e obligat să numească trei miniștri interimari în locul celor de la ALDE, ceea ce trebuia să facă de la bun început, dar, na, suntem în campanie și a întreținut lupta cu PSD.
➡️Interimatele nu pot dura mai mult de 45 de zile, timp în care Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru un nou vot de validare.
➡️Dacă Dăncilă va trage de timp, cele 45 de zile expiră exact înaintea primului tur de scrutin, când toată lumea va fi concentrată pe alegerile prezidențiale. ( update: Iohannis a anunțat că va semna decretele pentru miniștrii interimari abia după publicarea motivării CCR, deci mai durează câteva zile bune. Abia din acel moment vor curge cele 45 de zile).
➡️Dăncilă poate forța și un vot pe remaniere în Parlament pentru că oricum nu riscă nimic. Dacă nu reueșește să stârngă 233 de voturi, Guvernul nu cade automat, ci, teoretic, poate să încerce încă un vot de validare. Pe de altă parte, dacă PSD strânge 233 de voturi, Guvernul va rezista cel puțin până în luna martie, anulând din fașă moțiunea de cenzură.
➡️Probabil, Dăncilă va invita Opoziția să depună moțiune de cenzură, nu va merge de bună-voie în Parlament. E un calcul strategic: e mai ușor pentru PSD să negocieze cu câțiva parlamentari ALDE, ProRomânia și UDMR să lipsească din plen, astfel încât Opoziția să nu poată aduna cele 233 de voturi. Sau, altfel spus, e mult mai greu să mobilizezi 233 de parlamentari să voteze - fie remanierea (PSD), fie moțiunea (PNL)-, decât să convingi vreo 20 să nu voteze sau să absenteze.
➡️Puțin probabil ca PSD să mai strângă 233 de voturi pentru remaniere, însă e la fel de puțin probabil ca Opoziția să strângă cele 233 de voturi pentru moțiunea de cenzură. Din acest blocaj matematic iese câștigătoare Dăncilă, care rămâne la Putere”.

(Sursa FOTO - Libertatea.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.