Stâlpul Vioricăi Dăncilă se zborșește la jurnalistul Moise Guran și-l acuză de extremism. Elucubrațiile lui Mihai Fifor


Stâlpul Vioricăi Dăncilă se zborșește la jurnalistul Moise Guran și-l acuză de extremism. Elucubrațiile lui Mihai Fifor

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a lansat un atac la adresa jurnalistului Moise Guran pe care îl acuză de extremism, de faptul că practică un "discurs al urii", ceea ce este "antidemocratic și periculos pentru echilibrul societal".

Reacția pesedistului a venit în urma unui text publicat de Moise Guran în care se explică miza alegerilor prezidențiale, cea de a se ajunge la dispariția PSD în cazul în care vor ieși 9 milioane de români la vot. 

Mihai Fifor a înțeles din editorialul lui Moise Guran că PSD trebuie să moară chiar și printr-un mod nedemocratic, dar de fapt jurnalistul a subliniat că "PSD trebuie ajutat să moară, pașnic, la vot".

Așadar, ieșirea publică a secretarului general al PSD e una deplasată, dar probabil și-a pierdut capacitatea de a analiza un text din pricina faptului că a petrecut în ultima vreme foarte mult timp alături de premierul Viorica Dăncilă. În cealaltă parte a textului, Fifor a debitat aceleași minciuni privind guvernarea PSD. 

Redăm textul lui Mihai Fifor:

"Am văzut cel mai recent articol al lui Moise Guran, despre cum trebuie “să moară PSD”.

M-au îngrozit virulența și iresponsabilitatea afirmației. Manifestarea afinităților politice este deschisă în democrație, iar libertatea de expresie e garantată, însă extremismul este periculos și – mai ales atunci când vine din partea unor formatori de opinie - naște monștri.

Extincția unui partid nu ar trebui niciodată inoculată cetățenilor. Este esența democrației ca traiectoria și soarta partidelor să fie decisă la vot, în baza unei informări corecte făcute cu sprijinul mass-media.

Fie că place tuturor celor care astăzi au spații de exprimare largi sau nu, PSD este partidul care a crescut nivelul de trai în România, partidul care a mărit exponențial salariile și pensiile, care a sprijinit antreprenoriatul și IMM-urile și care a dus șomajul la un minim istoric.

Fie că place tuturor sau nu, PSD este singurul partid de stânga din Parlament, cel care are grijă de cei care au nevoie să fie reprezentați și îngrijiți.

Este opțiunea politică a celor pentru care câteva sute de lei la salariu contează, a celor pentru care alocația contează, a celor cu dizabilități care se bazează pe indemnizația primită ca să se poată descurca de pe o zi pe alta.

Este partidul care a crescut salariile medicilor și ale profesorilor, cei pe umerii cărora stau sănătatea și educația României.

Salariul unui medic primar a crescut în guvernarea PSD de la 4880 lei în 2016, la 15.175 lei în 2019, iar salariile nete ale profesorilor au crescut cu 57,6% în ultimii 3 ani.

Totodată, PSD este singurul partid preocupat în mod real de soarta întreprinderilor mici și mijlocii, adevărata coloană vertebrală a economiei.

Este odios și este profund greșit să susții, ca om de presă, că principalul partid de stânga al țării trebuie exterminat.

Acest discurs al urii este antidemocratic și periculos pentru echilibrul societal. Este o tentativă de "shaming" combinată cu propagandă, care urmărește distorsionarea realității și inducerea unui sentiment de rușine, toate menite să radicalizeze și să scindeze.

Nu doar oamenii de dreapta au voci, nevoi și drepturi în România, iar în creșterea nivelului de trai nu e nimic rușinos. Așa cum nu e nimic rușinos în nevoia de reprezentativitate și sprijin social a categoriilor vulnerabile.

Domnule Moise Guran, incitarea la ură și extremism nu vă face cinste. Fiți profesionist, informați-vă cititorii cu fapte dovedite și lăsați-i să decidă singuri, la vot, cine să îi reprezinte și să îi sprijine. Lăsați-i să deceleze singuri care sunt aceia care fac politică pentru oameni, care sunt aceia care au înțeles scopul unei bune guvernări și responsabilitatea pentru destinul țării - care, să știți, nu ar trebui niciodată să fie ura, exterminarea sau moartea".

Redăm fragmentul din editorialul scris de Moise Guran:

"PSD a amenințat suveranitatea noastră națională și o va face din nou dacă va mai avea ocazia. PSD trebuie ajutat să moară, pașnic, la vot. De data asta pe bune și definitiv. Nu vă spun cu cine să votați, vă spun doar atât – trebuie să venim peste 9 milioane de oameni la vot, pentru a fi siguri că Dăncilă iese pe locul IV. La o astfel de prezență, procentul ei s-ar apropia de 10%. Oricum, mai puțin de 15% din voturi. Atât! Dacă reușim acest lucru, PSD se distruge singur, căci fiind un partid de oportuniști, PSD va fi părăsit de pesediști din momentul în care va pierde vocația guvernării. Până la locale va aluneca sub 10%, iar până la parlamentare (dacă au loc în toamna viitoare) își va pune problema dacă mai trece pragul electoral. 

Aceste alegeri prezidențiale nu sunt așadar despre Dăncilă, Iohannis, Barna sau Diaconu. Aceste alegeri sunt despre întoarcerea unei pagini de istorie, una urâtă, murdară, care a început cu confiscarea unei revolte împotriva tiraniei printr-o lovitură de stat și care trebuie să se încheie cu această caricatură de premier, un om pus acolo în bătaia de joc a tot ce înseamnă statul român, tocmai pentru a asigura instaurarea la umbra sa a unei alte tiranii", a precizat jurnalistul. 

Citiți AICI editorialul integral

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.