Războiul DRONELOR vizează țări importante pentru producția mondială de petrol: atacurile Iranului și conflictul din Libia


  • ACP
  • Sep 15, 2019 19:38
  • 2986
Războiul DRONELOR vizează țări importante pentru producția mondială de petrol: atacurile Iranului și conflictul din Libia

Așa cum scriam încă din iunie, Iranul continuă să pună în pericol sursele și rutele de petrol și gaze din raza sa de acțiune, atacând sistematic, în special din aer, atât obiective din Arabia Saudită cât și petrolierele care tranzitează Golful Oman – detalii AICI – fără să obțina însă rezultate prea grozave până la atacul de zilele trecute lansat asupra rafinăriei Aramco. Forțele armate saudite au fost puse încă de la începutul anului trecut în situația de a face față atacurilor cu drone ori rachete venite din Yemen, unde operează rebelii houthi, susținuți de Iran.

O rachetă lansată de houthi spre direcția provinciei Najran a fost interceptată pe 5 ianuarie 2018, apoi pe 31 martie, o alta, cu aceeași traiectorie, a fost doborâtă de antiaeriana saudită. Pe 24 iunie, în același an, forțele aeriene saudite au distrus două rachete care se îndreptau către Riad, capitala Arabiei Saudite, iar pe 9 august, saudiții au interceptat două rachete care fuseseră lansate în direcția provinciei Jizan.

Anul acesta au început atacurile cu drone, pe 3 aprilie fiind distruse două dintre acestea, deasupra orașului Khamis Mushait, 5 oameni fiind răniți de resturile căzute din aer. Pe 14 mai, tot din Yemen au fost lansate mai multe atacuri cu drone împotriva conductei Aramco East West, care a fost avariată în două locuri. Pe 20 mai au fost interceptate două rachete care s-ar fi îndreptat către Jeddah, al doilea oraș ca mărime din Arabia Saudită și către Mecca. Pe 12 iunie, aeroportul Abha din Arabia Saudită a fost lovit de o rachetă lansată tot din Yemen, fiind rănite 26 de persoane în explozie. Același aeroport a fost atacat și pe 17 iunie, de o dronă, iar pe 2 iulie au fost răniți 9 civili într-un alt atac cu dronă lansat asupra aeroportului. Pe 1 august a fost lansată o rachetă asupra orașului port saudit Damman, iar pe 5 august au avut loc mai multe atacuri cu drone asupra aeroporturilor Abha, Najran și împotriva bazei aeriene King Khalid, atacuri care au fost oprite, dar care au perturbat pentru o perioadă scurtă traficul aerian în zonă.

Pe 17 august, un atac cu 10 drone a produs un incendiu important într-un câmp petrolier din estul Arabiei Saudite, dar reprezentanții Aramco au declarat că incendiul nu a afectat producția firmei. Pe 25 august au fost lansate 10 rachete balistice asupra aeroportului Jizan, exploziile acestora ucigând și rănind mai multe zeci de persoane. Pe 10 septembrie a fost interceptată o dronă pe când se afla încă în spațiul aerian yemenit, iar pe 14 septembrie au fost lovite cu drone cele două obiective mari ale rafinăriilor Aramco, scăzând drastic producția acestora pentru o perioadă care, din cât se pare, nu va fi însă prea lungă – mai multe detalii AICI.

Războiul dronelor nu este dus numai între Iran, prin Yemen, și Arabia Saudită. În Libia, altă țară importantă pentru producția mondială de petrol, este în plină desfășurare un alt război în care sunt folosite intensiv dronele, de o parte aflându-se forțele guvernamentale (GNA) susținute de Turcia, iar de cealaltă fiind Armata Națională Libiană (LNA) condusă de generalul Khalifa Haftar și susținută de Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și… Rusia.

Armata guvernamentală folosește dronele Bayraktar TB2, produse în Turcia, prin intermediul cărora a atacat, în iunie, forțele LNA din jurul orașului Gharyam, a bombardat un convoi militar în Tarhuna și a distrus două avioane de transport Il-76 inamice. Armata generalului Haftar dispune de mai multe drone chinezesti Wing Loong II, cu care a distrus jumătate din flota de drone turcești, pe când acestea se aflau la sol, și cu care supraveghează și atacă în continuare trupele guvernamentale conduse de la Tripoli. Turcia a reușit să înlocuiască aparatele distruse și se pare că va aduce în zona de conflict dronele TAI Anka-S, care sunt mai mari și mai performante – mai multe detalii AICI.  

Tot în Libia, Turcia a reușit o premieră – a distrus o dronă inamică folosind o armă laser aflată pe o platformă mobilă – mai multe detalii AICI.

Din cât putem înțelege, situația descrisă mai sus reprezintă ”normalul” celor din urmă ani pentru țările enumerate. Recentul atac iranian venit din partea rebelilor houthi nu a redus decât temporar capacitatea de producție a Arabiei Saudite și e greu de crezut că va genera vreo schimbare notabilă în politica regiunii, pentru un eveniment care nu a mai surprins pe nimeni dintre cei care cunosc cât de cât care sunt relațiile dintre țările mai sus enumerate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.