Celebra Comisie pentru investigarea presupuselor fraude de la europarlamentare s-a întrunit din nou, luni, pe fundalul scandalului creat de deciza respectivului for condus de Olguţa Vasilescu de a dispune sigilarea tabletelor care au fost folosite la alegerile din mai.
La dezbaterile de luni a fost invitat Cristian Petraru, fost şef al Departamentului de organizare a proceselor electorale, demis la scurtă vreme după europarlamentarele din 26 mai. La un moment dat, el a menționat că în trecut s-au făcut presiuni privind datele deținute de AEP. Întrebat în acest sens de un reprezentant al Opoziției, Petraru a făcut dezvăluiri extrem de grave. Actualul sef al AEP, Constantin Mitulețu Buică, a încercat ilegal, in 2016, pe când era vicepreședinte al AEP, să intre în posesia listei cu numele experților electorali. Totodată, potrivit lui Petraru, Mituleţu s-a apucat să reorganizeze instituţia în prag de alegeri, ceea ce a creat debusolare şi degringoladă.
„Am avut un incident de securitate in 2016, înainte de alegerile locale, când se folosea pentru prima dată sistemul nou. Domnul Mitulețu Buică s-a dus la un subordonat al meu cu un stick și a zis ‘Vreau si eu baza de date cu experții electorali’. Vorbim de peste 70.000 de oameni.
Omul ala s-a speriat, a venit la mine, și imediat m-am dus la el în birou și i-am zis ‘în primul rând că nu este elegant să treacă peste mine, pentru că e responsabilitatea mea și, doi, i-am explicat ca un astfel de document, cât am eu drept de semnătură nu va pleca de la mine decât cu un traiect de hârtii foarte bine aprobate’. Era vicepreședinte la vremea respectiva, i-am zis ‘te duci la președinte, îi faci o notă în care îi spui de ce îți trebuie datele alea, președintele o să-mi facă mie o notă în care îi explic care sunt riscurile legate de ieșirea pe un stick a acestor documente și dacă îți dă aprobarea avem cu toții acoperire'”, a declarat Petraru.
"Părerea mea e că dl Mituleţu nu a fost deloc interesat de aceste alegeri, nu a avut niciun interes. Părerea mea e că focusul domnului preşedinte a fost angajarea noului personal - există 106 funcţii de conducere, iar al doilea interes a fost să se cheltuie banii rămaşi", a mai declarat Petraru.