Este oficial! Tăriceanu a divorțat și de PSDăncilă: "Nu este o decizie ușoară"


Este oficial! Tăriceanu a divorțat și de PSDăncilă: "Nu este o decizie ușoară"

Scena politică din România este cutremurată în aceste momente. ALDE 4% a anunțat oficial că părăsește coaliția guvernamentală. Totodată, Tăriceanu a spus că nu va mai candida la alegerile prezidențiale și-l va susține împreună cu Pro România pe Mircea Diaconu. Mai mult, președintele ALDE a declarat că își va da demisia de la șefia Senatului. 

De asemenea, Tăriceanu a precizat că ALDE va vota următoarea moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. 

Dorim să subliniem că în spatele acțiunii lui Tăriceanu este o tentativă a acestuia de a-și spăla imaginea și, totodată, liderul ALDE mizează pe finalul epocii Dăncilă și pe noi negocieri cu PSD după alegerile prezidențiale. 

Principalele declarații ale lui Tăriceanu, potrivit biziday.ro:

„Ședința s-a încheiat și câteva decizii importante s-au luat. Am să vă informez că azi dimineață la ora 10 am avut o întâlnire cu doamna Dăncilă, în calitatea dânsei de președinte al PSD, pentru a discuta în legătură cu salvarea situației, cu rămânerea sau părăsirea coaliției de guvernare.

Am așteptat de la doamna prim-ministru să îmi spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării, care să presupună mai multe componente și anume un nou program de guvernare, o echipă guvernamentală restructurată, un număr de secretari de stat reduși la jumătate, cu cabinetele diminuate corespunzător, în așa fel încât să ușurăm aparatul administrativ, o proiecție privind rectificarea bugetară de anul acesta, în fine, abordarea unor probleme, aș spune, pe care nu putem să le ignorăm, cum ar fi percepția publică privind slaba activitate a guvernului.

La toate aceste întrebări pe care le-am avut și la care așteptam un răspuns favorabil, din păcate nu am avut niciun fel de contra propunere și, în acest condiții, i-am spus doamnei prim-ministru că voi merge în fața delegației permanente a colegilor mei și le voi prezenta situația așa cum este. Colegii au luat decizia de a se renunța la guvernare. Nu este o decizie ușoară, însă guvernarea nu poate să rămână în reperele defensive în care a fost până acum.

Nu putem să mergem mai departe cu construcții bugetare care constatăm după jumătate de an de exercițiu bugetar că nu pot să fie așa cum ne-am imaginat, nu putem să cauționăm în continuare măsuri cu care nu suntem de acord și acest lucru l-am constatat atât la nivel local, cât și la nivel central. Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare pentru că am considerat că este nevoie de o anumită stabilitate politică și nu am obiceiul să fac opoziție în cadrul guvernului, de aceea cred că este mai corect astăzi să ne despărțim și să urăm PSD-ului și doamnei prim-ministru o guvernare ușoară în continuare. Noi vom trece în Opoziție. Vă anunț, de asemenea, că am renunțat la intenția de a candida la prezidențiale, pentru a nu se mai spune că decizia este bazată pe decizia PSD-ului de a-și nominaliza un candidat propriu la prezidențiale.

Totodată, luni, în prima zi de funcționare a Senatului, voi anunța demisia oficială din funcția de președinte al Senatului. Le-am propus colegilor mei să susținem un candidat independent la prezidențiale, în persoana lui Mircea Diaconu.

Cred că este nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Mircea Diaconu ne-a spus că are nevoie de un sprijin logistic și suntem de acord să îi acordăm acest sprijin. Va rămâne candidat independent. Am discutat acest lucru și cu Victor Ponta, care și el s-a declarat de acord să dea această susținere pentru Mircea Diaconu și, în acest scop, colegii și-au dat acordul pentru o alianță între ALDE și Pro România, pentru susținerea lui Mircea Diaconu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.