România codului roșu moral. O așteptare de 30 de ani


România codului roșu moral. O așteptare de 30 de ani

De 30 de ani aștept să apară acei oameni politici care să acționeze concret în sensul schimbării de care avem nevoie.

A fost unul singur, Seniorul Coposu. Pe vremea lui, PNȚCD-ul era singurul partid care avea în planul de guvernare restaurarea monarhiei. Din păcate, Corneliu Coposu nu a avut timpul necesar să-și desăvârșească acțiunea și, cum a părăsit această lume, partidul său a devenit o caricatură politică.

În rest, toți ceilalți, putere și opoziție erau și sunt într-un perfect acord cu republica instalată în România de bolșevicii lui Stalin. Aceeași republică, indiferent de cosmetizările postdecembriste, eternizată prin articolul 152, continuă să fie tăvălugul care ne mutilează existențele.

Niciodată românii n-au fost întrebați dacă vor republică sau monarhie. Li s-a impus cu forța republica bolșevică. Ilegal și ilegitim. La fel cum a fost alungat Regele Mihai, în 30 decembrie 1947. Cu pistolul la tâmplă.

Politicienii din opoziție știu acest lucru, dar îl ocultează. ”Nu e momentul, întâi să venim noi la putere” etc. Au venit și ei la putere și tot n-a fost momentul. Dar vin la Palatul Elisabeta, își fac poze, sunt la dineuri, operetă, ipocrizie, nu?

Îmi spunea Regele cu ani în urmă, la Palatul Elisabeta, cu o mare tristețe pe chip și în glas: ”Uite-i, ei vin aici să fie văzuți cu mine, așa, decorativ, dar nu vor, Doamne ferește, să fiu eu văzut cu ei în instituțiile lor!”.

Cât de exact a observat Regele jocul politicienilor! Ca să acționezi pentru schimbarea reală, pentru monarhia care a dus țara decenii în șir între cele mai civilizate și prospere țări, îți trebuie putere de sacrificiu, înțelegerea că trebuie să dai ceva din energia și din viața ta, nu să iei! Pentru asta trebuie să avem oameni politici, nu politicieni!

I-am scris în 2015 președintelui Iohannis, în momentul Colectiv, sugerându-i să intre într-o grevă prezidențială, pe modelul grevei regale din 1945. Mă gândeam că asta putea duce la dizolvarea Parlamentului și la transformarea lui în Adunare Constituantă, deschizând drumul către monarhie. Niciun ecou. Lucrurile mari nu pot fi făcute cu oameni care doar vor să fie, nu și să facă.

Celebrul matematician Octav Onicescu transmitea acest mesaj tinerilor: ”Veți crea, veți avea. Nu veți crea, nu veți fi!”. Stăm foarte prost la înțelegerea raportului dintre a avea și a fi.

Dintre toate ”codurile” amenințătoare, și nu mă refer la cele meteo, cel care ne distruge ca națiune este – cum a spus-o zilele trecute un preot, al cărui cuvânt îl citesc mereu – codul roșu moral. Al tuturor. Putere și opoziție.

Câtă vreme nimeni nu-și asumă schimbarea radicală a sistemului vom rămâne într-o acută criză morală. Și politică, și socială, și culturală...

Indiferent cine iese președinte la toamnă!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.