Oroarea de la Caracal: Ambulanța putea intra peste Gheorghe Dincă la orice oră, dar operatoarea 112 a încadrat greșit apelul


Oroarea de la Caracal: Ambulanța putea intra peste Gheorghe Dincă la orice oră, dar operatoarea 112 a încadrat greșit apelul

Alexandra Măceșanu, una din victimele ororii de la Caracal, a transmis în cadrul apelurilor către 112 că a fost victima unui viol. Cu toate acestea, operatoarea 112 nu a încadrat-o în sistem la viol, ci la sechestrare de persoane, relatează Medicul Adrian Popa din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt într-un interviu pentru Adevărul. Adrian Popa era de gardă în noaptea în care polițiștii au intrat peste monstrul Gheorghe Dincă abia la ora 6. 

Faptul că operatoarea 112 nu a încadrat-o pe Alexandra în sistem la categoria viol nu a permis Ambulanței să se prezinte la domiciliul lui Dincă și să intervină. Medicul Adrian Popa consideră că Ambulanța a fost ocolită intenționat de către autorități. Elementul ce trebuie subliniat este că Ambulanța nu ar fi avut nevoie de mandat și ar fi putut intra în orice moment peste Gheorghe Dincă, asta dacă, reiterăm, cazul ar fi fost încadrat în soft de operatoarea 112 atât la secțiunea viol, cât și sechestrare de persoane.

"Ciudat de tot. Ei ştiau că noi nu-i lăsăm pe poliţişti, că doar îi luăm după noi la toate riscurile. Şi vin. Ei ştiau şi nu ne-au apelat. Că în afară de operatoarea STS care trebuia să ne dea pe viol în conferinţă, putea poliţistul să sune, pentru că ei ne mai sună când se duc la agresiuni, să vină o salvare", a declarat dr. Popa.

"Pe zi, permanenţa a fost fără medic, la ora 11,00, când suna fata, dar de la ora 19.00 am fost eu de gardă. Ştiam categoric că nu e nevoie de mandat. E ceva în neregulă aici. Stăteam pe străzi. Le dădeam o maşină să stea cu ei până găseau adresa, şi noi mai întârziem când nu găsim adresa, ne mai spun fetele, mai sunăm şi noi din dispecerat până reuşim, nu plecăm imediat ce nu am identificat domiciliul. Convingerea mea este că s-au ferit să ne implice!", a explicat medicul, care spune că se putea merge, în cazul în care nu se identifica rapid adresa, până la a se anunţa COS-ul, o structură naţională care intervine în sistemul medical în cazul în care se solicită ajutor.

"Pe diagnosticul ăsta (n.r. – sechestrare de persoană), n-avea treabă Ambulanţa. Ei au fost deştepţi aici. STS-ul n-are nicio pregătire medicală, şi ei visează să angajeze strict operatori. Atenţie, noi avem asistente în dispecerat. Ei visează să scoată profesioniştii, să bage operatori pur şi simplu. Au aplicaţia, le dă mură-n gură. Păi, spune la viol pe cine să soliciţi, dar dacă ea a pus sechestrare, a mers pe aplicaţie, n-a mers pe pregătire medicală. Aplicaţia pe sechestrare de persoane ii dă doar legătura la poliţie. Are un soft în calculator. Dacă scria şi viol, îi dădea soft-ul Poliţie+Ambulanţă. Dar nu sunt pregătite medical", a mai susţinut medicul Adrian Popa

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.