Guvernul și Președinția de la Chișinău au intrat într-o dispută ideologică percepută ca o izbăvire pentru actuala putere, după eșecurile răsunătoare pe care le-a înregistrat în ultima vreme în materie de reforme.
Încercând să-i tempereze lui Igor Dodon elanul festivist, care a inițiat un șir de manifestații consacrate cuceririi Basarabiei de către trupele sovietice, în 1944, Guvernul Maiei Sandu a decretat pentru astăzi, 23 august, când se împlinesc 80 de ani de la încheierea Pactului Molotov-Ribbentrop, zi de doliu, de comemorare a victimelor fascismului și comunismului.
Dodon nu-și schimbă, însă, planurile, el urmând să sărbătorească mâine, 24 august, în centrul Chișinăului, la un concert pompos, „eliberarea Moldovei de fascism”, alături de invitatul său special de la Moscova – ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Vestea a luat-o prin surprindere până și pe șefa Guvernului, notificată în ultimul moment despre invitația ce-i fusese adresată oficialului rus pe căi ocolitoare de către partenerul său politic de la Președinție. Maia Sandu n-a îndrăznit, însă, să se opună acestei vizite, posibil pentru a nu-și compromite vizita sa la Moscova, preconizată pentru începutul lunii septembrie.
Ea a dispus doar ca aflarea la Chișinău a lui Șoigu, care a condus operațiunile militare de anexare a Crimeii și, cel mai curând, și războiul din Donbas, să nu poarte caracter oficial, asta însemnând, probabil, nimic mai mult decât excluderea din programul vizitei a unor elemente protocolare.
În rest, este de așteptat că ziua de 24 august să se transforme la Chișinău într-una din acele erupții de grandoare velicorusă, menită să-i timoreze pe moldoveni în pornirile lor și-așa șovăielnice de a-și construi acasă o societate europeană.
E de presupus că vor fi aduse lângă cinematograful Patria din capitală, ca și altă dată, un transportator blindat sovietic și o bucătărie de campanie la care se va împărți nostalgicilor ruși terci „ostășesc” în gamele de metal. Din scena care se instala încă de aseară în Piața Marii Adunări Naționale se vor auzi cântece patriotice sovietice, cum ar fi nelipsita „Katiușa”. Interpretele moldovence, printre care este anunțată fiica marelui cântăreț de muzică populară Nicolae Sulac, Doina Sulac, se vor înveșmânta în tunici rusești de pe vremea războiului, ca să se potrivească cu atmosfera.
În aceste condiții, sărbătoarea lui Dodon va fi catalogată, cel mai curând, drept un afront în toată legea la adresa acelei părți a societății care încă speră într-un viitor european al Republicii Moldova. Partenerii săi de coaliție vor trebui, însă, să înghită această pilulă amară, ca să nu afecteze planurile lor comune de „dezoligarhizare” a statului.
Poate doar de ochii lumii pro-europenii se vor revolta un pic, ca să încerce să facă uitate momentele de umilință pe care i le-a pricinuit săptămâna aceasta Dodon, când a reușit prin jocuri de culise să-și instaleze omul său în fruntea Curții Constituționale, pe generalul de miliție Vladimir Țurcan, despre care presa locală a scris că ar fi agent rus de rang înalt.
Dodon n-a ezitat să-și tragă pe sfoară partenerii de coaliție, poate prea încrezători și infantili ca niște copii de grădiniță, dar tot el, în stil de mare strateg, recurge din nou la amenințarea rusească, pentru a distrage atenția publică de la vulnerabilitățile coaliției.
Ce-i drept, ultima dată, în luna iunie a acestui an, credința exagerată în capacitățile sale de strateg era să-i joace festa lui Dodon, el fiind nevoit să se plimbe câteva nopți prin Chișinău în mașina Ambasadei Federației Ruse, de teama răzbunării lui Vladimir Plahotniuc. Gurile rele susțin chiar că Dodon ar fi dormit împreună cu familia sa în ambasadă, pentru a evita arestarea sa.
Recursul la geopolitică e un reflex mai vechi al autorităților moldovene. Oricâte s-au perindat la guvernare, în provincialismul și lipsa lor de consistență, ele au simțit tot timpul nevoia să agite spiritele pe plan intern pentru a se eschiva de la îndatoririle lor legale, promisiunile lor electorale și angajamentele lor internaționale.