Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus săptămâna trecută un proiect de lege la Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru instituirea sistemului "Alertă Copil".
Prin intermediul sistemului "Alertă Copil" se dorește înștiințarea populației privind dispariția unui minor, cât și detalii ce țin de identificarea acestuia și de modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare, în cazul în care Poliția decide acest lucru. Totodată, televiziunile și site-urile de știri ar urma să primească informații despre cazul dispariției copilului și sunt rugate să le furnizeze în regim de breaking-news.
Expunerea de motive a proiectului de lege:
"Ceea ce ne propunem prin instituirea sistemului Alertă Copil este să asigurăm distribuirea către populația dintr-o anumită arie de căutare, în funcție de decizia Poliției, a unui mesaj gratuit de tip SMS prin care dispariția unui minor este anunțată, alături de detalii pentru identificarea acestuia și de modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare. De asemenea, ne propunem ca, printr-un regim stabilit de CNA în baza dialogului cu posturile de radio și televiziune, mesajele Alertă Copil să fie preluate și în mediul audiovizual. În sfârșit, site-urile de știri ale ziarelor și revistelor vor primi din partea Poliției o înștiințare specială de tip Alertă Copil, fiind rugate să distribuie informația în regim breaking-news".
Ce spune unul dintre articolele din lege:
"Mesajele ALERTĂ COPIL vor fi difuzate, prin SMS, utilizatorilor de telefonie mobilă din zonele indicate de Poliție ca fiind relevante pentru aria de căutare".
Ce mai prevede proiectul de lege:
"În cadrul mesajelor ALERTĂ COPIL Poliția va anunța și modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare.
Ministerul Afacerilor Interne are obligația de a publica cel puțin o dată la 12 ore o actualizare privind statusul cazurilor raportate prin sistemul ALERTĂ COPIL.
Posturile de radio și televiziune urmează să preia mesajele ALERTĂ COPIL în baza unui sistem reglementat de Consiliul Național au Audiovizualului, după ascultarea punctului de vedere al acestora, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege".
Reiterăm faptul că există deja un sistem similar de tip Alertă Răpire Copil, lansat de șapte ani pe bani europeni, dar nu funcționează. Deși a avut loc oroarea de la Caracal, Guvernul Dăncilă nu a făcut nimic concret pentru a preveni astfel de cazuri.