Umeri lați, brațe puternice, fizionomie aspră de șerif neîndurător, privire sfredelitoare care localizează și imobilizează. Tipul de polițist dur cu care nu ține s-o dai în bărci cu aroganțe ieftine „trăiți, șefu, da ce-am făcut?”. Cam așa arată, la o privire destul de superficială, trăsăturile unei comisar incoruptibil, devenit celebru pentru dejucarea planului mafiot al celor care aveau fix aceeași misiune ca și el: combaterea criminalității. Carcasa asta de oțel conține însă un suflet uriaș, o minte brici și un umor aproape nefiresc pentru aparenta impresie de asprime fizică.
Comisarul Traian Berbeceanu – nu știu de ce nu merge să-i zici cu „fost” - e o prezență magnetică în rețelele de socializare, cu postări mai simpatice decât ale siteurilor consacrate de umor sau cu vorbe memorabile, inteligente care ajung adesea în presă, ajutând în materie de vizualizări siteurile care le preiau. Berbeceanu este, fără dubii, o figură legendară. Poate sigura legendă curată (din sistem) a acestor ani mizerabili în care totul s-a maculat într-o măsură mai mică sau mai mare, mai devreme sau mai târziu. Își merită statutul de legendă nu doar pentru că e curat, că a învins un sistem, ci și pentru modestia și echilibrul afișate în tot ce devine public din viața și atitudinea lui. E un model de curaj nestrident, de un bun simț care nu s-a lăsat smintit de vedetism.
Traian Berbeceanu a scris și o carte despre cea mai tragică perioadă din viața lui. De fapt, mai ales despre asta, căci Radiografia unei mârșăvii judiciare e și despre el de dinainte de poliție. E talentat și la scris. Curge povestea și te prinde.
„Între coperțile acestei cărți vă sunt dezvăluite modalitățile perfide și ilegale prin care reprezentanți ai unor instituții judiciare și-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniți fiind de lucrători ai serviciilor de informații, urmărind inculparea mea cu orice preț pentru fapte imaginare și înlăturarea mea de la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia. Toate aceste acțiuni au fost generate de teama că, împreună cu echipa mea, obținusem probe care ar fi putut conduce la demararea unor dosare penale pe numele unora dintre ei, la redeschiderea unor cauze în care fuseseră anterior cercetați ori la inițierea unor cercetări disciplinare”, scrie Traian Berbeceanu pe pagina de Facebook dedicată exclusiv acestui volum. VEZI AICI
Și tot acolo: „Este evident că DIPI Central a contribuit din plin la executarea mea, prin întocmirea acelei note de informații cu conținut mincinos, fiind clară colaborarea dintre această structură și DIICOT Central, condus de Alina Bica. Scopul acelei note era de a susține ticăloșiile procurorilor „antimafia“ și de a induce în eroare magistrații interesați în consultarea acelui document. În plus, este evident că nota mincinoasă a fost întocmită în deplină înțelegere dintre DIPI și DIICOT Central, pentru situația în care scandalul public declanșat în jurul „cazului Berbeceanu“ ar fi atras atenția altor instituții (Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Justiției, DNA, CSM), în scopul dezinformării acestora și acoperirii ticăloșiilor comise de Mureșan, Cean, Chirilă și Muntean, girate de Bica."
TB: „Nu am fost mereu polițist! După absolvirea facultății am încercat o carieră didactică predând Fizica și discipline tehnice la două licee. Mi-au plăcut elevii, întâlnindu-ne cu drag și în ziua de astăzi, însă mi-am dat seama relativ repede că meseria de dascăl nu mi se potrivea. Nu semănam cu mama! Așa că mi-am zis să încerc profesia de polițist, sperând ca măcar cu tatăl meu să semăn. Am început în anul următor, ca locotenet judiciarist al Poliției municipiului Deva. Vreme de 5 ani am avut în responsabilitate investigarea infracțiunilor comise cu violență. Eram atât de determinat și implicat încât nici măcar nu acceptam ideea că, vreodată, aș putea să fac altceva. Până când m-am îndrăgostit iremediabil de soția mea care, întâmplător, este fata șefului meu de atunci. Astfel, soarta m-a împins către structurile de combatere a crimei organizate. Am fost pe rând ofițer antidrog, șef de serviciu iar mai apoi am condus BCCO Alba Iulia, una dintre cele mai performante structuri ale Poliție Române. Chiar dacă am fost polițist vreme de 25 de ani și iubesc meseria asta, mi-aș dori ca fiul meu să încerce orice alt drum."
Șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, între anii (2005 – 2013). În anii 2007 și 2013 a primit distincţia de “Poliţist al anului în România”,la categoria "Combaterea Criminalității Organizate", după ce s-a remarcat prin acţiuni în forţă şi prin anihiliarea mai multor grupări infracţionale de trafic de droguri, contrabandă cu ţigări și alcool, evaziuni fiscale, delapidări și spălări ale banilor, constituiri ale unor grupări infracţionale organizate, fapte comise cu violenţă, trafic de minori, trafic de persoane și trafic de migranți, infracțiuni cibernetice și furturi cu prejudicii deosebit de mari. Modul său deschis și transparența în comunicarea cu jurnaliștii a detaliilor acțiunilor sale i-au format o imagine de superpoliţist, scrie pagina de Facebook OameniPutereRomania.
În 23 octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu. Potrivit DNA, fostul procuror şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. În urma anchetei, Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia.
În 30 iunie 2016, la doi ani de la începerea procesului, Traian Berbeceanu a fost achitat în dosarul penal iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. În schimb, Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. Dacă decizia va fi menţinută, după finalizarea definitivă a procesului, care este judecat în apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, Traian Berbeceanu va trebui să primească peste 100.000 de euro, daune morale şi materiale de la foştii săi anchetatori.
După acești ani dramatici, Berbeceanu a decis în primăvara anului trecut să se retragă din Poliție.
Radiografia unei mârșăvii judiciare a apărut la editura Curtea Veche și poate fi comandată online AICI