E o nebunie și/sau o naivitate să aplauzi că jandarmii n-au agresat protestatarii pașnici pe 10 august 2019! Un jurnalist și un politolog analizează fără menajamente prestația Jandarmeriei în raport cu felul în care se prezintă PSD


E o nebunie și/sau o naivitate să aplauzi că jandarmii n-au agresat protestatarii pașnici pe 10 august 2019! Un jurnalist și un politolog analizează fără menajamente prestația Jandarmeriei în raport cu felul în care se prezintă PSD

Protestul din 10 august 2019 ce a avut loc în Piața Victoriei (foto jandarmi: Casa Jurnalistului) a fost totalmente pașnic, dar asta nu pentru că cei de la putere s-au schimbat, ci pentru că au primit numeroase lovituri precum votul de blam dat de cetățeni la alegerile europarlamentare din 26 mai sau condamnarea la închisoare a președintelui PSD Liviu Dragnea. Iar faptul că jandarmii nu au mai acționat precum în ziua de 10 august 2018 nu este pentru că această instituție s-a reformat sau pentru că cei din PSD au înțeles ceva, ci doar din rațiuni electorale, fiind vorba despre un partid în dezintegrare, iar membrii acestuia au încercat pe 10 august 2019 să pozeze în amicii poporului, idee exprimată cu claritate inclusiv de politologul Vladimir Tismăneanu, respectiv gazetarul Florin Negruțiu.

Tentativa pesediștilor de a poza în amicii poporului a fost marcată și de tupeul senatorului PSD Liviu "Genunche" Pop de a se cocoța pe protestele din Piața Victoriei. "Genunche" a propus duminică ca 10 august să fie declarată, prin lege, Ziua Unității Civice, în condițiile în care cu un an în urmă declara: "Eu am văzut câteva acțiuni a (sic!) protestatarilor împotriva jandarmilor. Organizatorii mitingului, membrii PNL și USR, conducerea partidelor care au spus că vor participa membrii lor în piața...sunt direct responsabili de această acțiune a protestatarilor violenți".

În acest sens, profesorul de științe politice al Universității Maryland Vladimir Tismăneanu a atras atenția că nu trebuie apreciată Jandarmeria Română pentru faptul că jandarmii "n-au izbit cu pulane, n-au tras cu tunul de apă și n-au gazat protestatarii pașnici" la protestul din 10 august 2019 căci ar fi o nebunie și/sau o naivitate. Este o naivitate să aplauzi niște aspecte ce țin "de dreptul la normalitate". "Nu există pesedism cu chip uman, ci eventual, cum ar spune Adam Michnik, unul cu dinții sparți...", a mai subliniat politologul.

"Dreptul la normalitate: Să aplauzi faptul că jandarmii n-au izbit cu pulane, n-au tras cu tunul de apă și n-au gazat protestatarii pașnici mi se pare o nebunie și/sau o naivitate. Este cumva misiunea lor să prigoneasca acțiunile civice non-violente? Filosoful Fifor meditează precum un Epicur de la Interne și ne spune că-l bucură pacea socială. Monstrul Carmen Dan a dispărut fără urmă. Cotco e la pescuit. Știți ceva, mâine ne vor spune că bestia sadică mai sus numită a existat doar în imaginația noastră. La fel și Dragnea, alt produs al imaginației. Care imaginație, știm cu toții, este plătită de Soros bacsi. Sunt aproape trei decenii de când am scris prefața cărții de comentarii politice ale lui N. Manolescu. Cartea purta titlul acesei postări. E vorba de un drept pe care ei ni-l neagă. Luptând pentru acest drept, luptăm pentru viitorul demn al acestei țări. Va rog să rețineți, prieteni, ăștia sunt bolșevici nu ca ideologie, ci ca mentalitate. Pentru ei, politica se rezumă la formulă lui Lenin: "Care pe care", a scris politologul într-o postare pe Facebook.

"Semințe și rahat: Acum un an, pe 10 august, au recurs la violență. Carmen Dan a fost viforniță. S-au descotorosit apoi de gazar, au debarcat-o pe sociopata sadică, dau apă protestatarilor, sunt mieroși, onctuoși, mai lipsește ca tandemul Firea-Fifor să dea acadele, caramele, semințe și rahat. Fifornița nu este decât masca temporară a viforniței. Aceleași lighioane, același cinism, aceeași nerușinare. Nu există pesedism cu chip uman, ci eventual, cum ar spune Adam Michnik, unul cu dinții sparți...", a adăugat analistul politic. 

Totodată, jurnalistul Florin Negruțiu a evidențiat că "Jandarmeria nu s-a schimbat la față, nu a învățat din greșeli, nu a trecut de partea poporului", ci doar s-a schimbat tactica căci PSD este la pământ.

"Din 10 august 2018 în 10 august 2019, Jandarmeria nu s-a schimbat la față, nu a învățat din greșeli, nu a trecut de partea poporului. Aseară doar a schimbat tactica. N-a mai scos „țestoasele”, orcii „omului în alb”, tunurile cu apă. Ce s-a schimbat față de anul trecut? Răspunsul e unul simplu: Liviu Dragnea. Dacă Liviu Dragnea nu era trimis la închisoare și rămânea jupânul României, dacă PSD lua 46 la sută pe 26 mai și rămânea partidul-stat, dacă doamna Carmen Dan rămânea șefă la Ministerul Represiunii și Gazului, regimul nu ar fi avut nicio ezitare să strângă șurubul. „Băieții noștri” ar fi intervenit în forță să le bage mințile în cap haștagiștilor, tefeliștilor și reziștilor vânduți care au venit să dea o lovitură de stat. Dar pentru că Marele Cârmaci a mușcat țărâna și Partidul este în dezintegrare, „băieții noștri” s-au orientat și s-au dat de partea Revoluției, pozând în amicii poporului", a precizat jurnalistul într-un editorial pe care vă recomandăm să-l citiți integral AICI

De fapt, jandarmii nu au putut să nu-și arate și adevărata față la protestul din data de 10 august 2019. Radio Europa Liberă a prezentat o filmare (o puteți urmări AICI) cu un tânăr bruscat de un număr considerabil de jandarmi printr-o intevenție disproporționată, o intervenție brutală, în haită, a autorităților. "Un tânăr a fost reținut de jandarmi pe Bulevardul Mihalache, în jurul orei 19.00. Conform declarației prietenilor cu care acesta se îndrepta spre Piata Universității, fortele de ordine i-au cerut să se legitimeze, însă acesta a refuzat. Ulterior, a fost pus la pământ și a fost bruscat vreme de câteva minute de mai mulți jandarmi. A fost urcat în mașina jandarmilor, dus la secția de poliție și, ulterior, amendat. Tânărul protestatar are 35 de ani, lucrează în domeniul IT și se numește Alexandru Bugner", a relatat Europa Liberă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.