Drama de la Caracal trebuie să atragă schimbări profunde, de substanță, în statul român, sau se va repeta. În primul rând, în Ministerul de Interne. Schimbarea chestorului X, prieten cu politicianul A, cu chestorul Y, agreat de politicianul B, nu înseamnă nimic.
Miliția lui Nicolae Ceaușescu și-a schimbat numele în Poliția Română, iar generalii au devenit chestori, cam asta e tot ce s-a petrecut din decembrie 1989 până azi. Ba chiar aș spune că a devenit mai coruptă, fiindcă în anii ‘80 milițienii se temeau de Securitate, dar acum, în alte timpuri, după îngroparea DNA, nu se mai tem de nimic.
Insist: drama de la Caracal se va repeta, dacă nu trecem la o reformă rapidă și profundă a Poliției, care trebuie depolitizată și pusă în slujba cetățenilor, nu a mafiei de partid și de stat. Vor fi alți copii uciși, violați și torturați, sub ochii indiferenți ai vreunui polițist care doarme în post, în așteptarea pensiei speciale, pe care o poate primi de la 43-45 de ani.
Sunt extrem de îngrijorat fiindcă văd că se repetă scenariul de la alte drame: politrucii se agită, ca să nu deconteze electoral, își pasează vina de la unii la alții, aruncă peste bord câțiva șefișori și, pe fond, nu se face nimic. În 2015 și 2016, am scris mai multe articole despre nevoia de a reforma Poliția, pornind de la speranța (naivă) că guvernarea tehnocrată va ataca ferm această infecție din corpul statului român. Guvernarea Cioloș n-a făcut nimic, ba dimpotrivă, a militarizat cu rea intenție direcția de informații a Ministerului de Interne, pentru a-i proteja pe ofițerii corupți de acolo de anchetele procurorilor civili de la DNA – fapt confirmat, acum câteva luni, de procuroarea DNA Florentina Mirică. Președintele CSAT, în loc să facă anchete, trebuie să pregătească o reformă de substanță, care să meargă de la corupta Academie de Poliție – zeci de doctorate plagiate și apoi sustrase din arhivă, oare ce învață studenții de la asemenea ”doctori”? – până la cel mai mic post de comună, unde, adesea, niște indivizi deprofesionalizați terorizează locuitorii, în loc să-i apere.
Așa cum a arătat presa, sub Ciuma Roșie, mai toți șefii structurilor județene din cadrul Ministerului de Interne au fost numiți politic. Așa au ajuns la conducere niște incompetenți, unul fiindcă era ginerele primarului, altul fiindcă era prietenul și partenerul de afaceri al doamnei Carmen Dan, iar alții findcă erau partenerii de chefuri/ aranjamente ai liderilor locali din PSD. Incompetența șefilor s-a transmis în profunzimea structurilor și așa s-a ajuns ca Poliția să trateze cu o indiferență totală, ba chiar cu ostilitate față de rude, dispariția celor două fete răpite și apoi ucise, la Caracal.
Din păcate, trebuie să recunoaștem că nici domnul Iohannis, nici domnii Cioloș și Barna nu sunt capabili să reformeze Poliția, fiindcă sunt prea legați de sistem. Domnul Barna a beneficiat de un contract de sute de mii de euro cu Ministerul de Interne, pe vremea când acesta era sub conducerea uselistului Radu Stroe. Doar un om de dreapta, din afara „sistemului”, fără nici o legătură cu mafia transpartinică va avea curaj să destructureze rețelele de influență din MAI, să rupă subordonarea acestui minister în fața mafiei pesediste.
Nu exagerez cu nimic când vă spun: dacă nu depolitizăm poliția, dacă nu punem siguranța cetățeanului în centrul atenției acestei instituții, va fi o chestiune de timp până când alt copil va fi ucis cu brutalitate, sub privirea tâmpă a unor milițieni de partid și de stat.