VIDEO. Intervenția ucigașă a jandarmilor de la Vatra Dornei, mult mai feroce decât s-a văzut pe filmare. Certificatul de deces relevă un aspect abominabil: l-au strivit până i-au perforat organele interne


VIDEO. Intervenția ucigașă a jandarmilor de la Vatra Dornei, mult mai feroce decât s-a văzut pe filmare. Certificatul de deces relevă un aspect abominabil: l-au strivit până i-au perforat organele interne

Publicația StiriSuceava.net a intrat în posesia certificatului de deces emis în cazul lui Ioan Csapai, 55 de ani, bărbatul care a murit la câteva ore după ce un echipaj de jandarmi a încercat să-l încătușeze, bruscându-l și imobilizându-l cu spary lacrimogen pulverizat direct în cările respiratorii.

Conform acestuia, cauza directă a decesului a fost „insuficiența cardio-respiratorie acută”, dar și „peritonită generalizată”, ceea ce înseamnă că a fost bruscat până la perforarea unor organe interne.

Parchetul Iași a deschis o anchetă în acest caz.

Incidentul a avut loc vineri, 19 iulie, în timpul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret din Vatra Dornei. În împrejurări încă neelucidate, bărbatul ar fi fost acuzat de comportament nepotrivit față de o minoră și tătăl fetei ar fi sesiat un echipaj de jandarmi din zonă. 

În imaginile surprinse de un martor se poate vedea că bărbatul era deja imobilizat la pământ, iar doi jandarmi sunt peste el încercând să-i pună cătușele. La un moment dat, jandarmerița se apleacă și pulverizează gaz lagrimogen direct în fața suspectului, de la o distanță de doar câțiva centimetri, în condiţiile în care în Ghidul de Intervenţie Profesională al Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, la pagina 62, se arată că distanţa eficientă de folosire a pulverizatorului de mână cu substanţe iritant-lacrimogene este de maximum trei metri, dar nu mai puţin de 1,5 – 2 metri.

Ghică, fratele victimei, este revoltat de cele întâmplate. El a declarat pentru „Adevărul” că Ioan nu era nici pedofil şi nici criminal. „Chiar dacă ar fi fost pedofil, tot nu trebuia omorât”, a declarat bărbatul. Ghică Csapai a spus că fratele său locuia într-o casă din Vatra Dornei. Divorţase în urmă cu 17 ani şi avea doi copii. Ioan Csapai era pensionat pe caz de boală, având probleme cardiace. Lucra câte patru ore pe zi la un hotel din Vatra Dornei. „Nu am nevoie de despăgubiri. Vreau să plătească cei vinovaţi. Am văzut înregistarea video, am văzut cum au acţionat jandarmii”, a adăugat sursa citată.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.