Liderul USR și prezidențiabilul Alianței la următoarele alegeri pentru Cotroceni, Dan Barna, nu este un politician sărac. Are trei apartamente, unul în București și două la Sibiu, un teren și sume frumoase pe la diferite bănci (aproximativ 150.000 de euro). Ultima sa declarație de avere, semnată în 2018, în calitate de deputat USR, poate fi consultată AICI. Tot din declarația cu pricina rezultă că soția sa, Olguța Dana Totolici, câștigă la OMV Petrom, unde lucrează de peste zece ani (ocupând din 2014 funcția de șefă a Departamentului Reward & Respect Labour Litigation), aproximativ 6200 de euro pe lună. Cam de patru ori mai mult decât partenerul de viață politician care aduce lunar în casă un pic peste 1500 de euro de la Camera Deputaților.
„Ancheta” despre contractele lui Dan Barna cu statul PSD a fost publicată inițial pe 23 aprilie, deci în campania pentru europarlamentare. Nu a avut cine știe ce impact. Barna nu candida la nimic atunci.
Acum însă a decis să-l înfrunte pe Klaus Iohannis și, ținând cont de haosul și neînțelegerile din actuala coaliție de guvernare cu privire la desemnarea unui candidat unic pentru Cotroceni, liderul USR pare să fie principalul adversar al actualului președinte. Iar procentele obținute de USR-PLUS la europarlamentare nu sunt deloc neglijabile, putând încurca niște socoteli liberale, mai ales dacă ținem cont și de o declarație recentă a deputatului Claudiu Năsui care spunea că Barna ar putea câștiga Cotroceniul pe mâna electoratului PSD care l-ar putea vota în turul doi. VEZI AICI
Brusc, în acest context, articolul despre afacerile cu statul de acum câțiva ani ale firmei lui Dan Barna (sau mai exact ale firmei în care a fost asociat până a decis să intre în politică) se viralizează în online și capătă o importanță decisivă. Toată lumea scrie despre. Scriem și noi și solicităm public un răspuns lămuritor al liderului USR care, în mod straniu, având în vedere deschiderea sa spre dialog, se cam lasă așteptat, deși subiectul e sensibil pentru nucleul dur al electoratului USR, profund anticorupție, și poate oferi munție propagandei pesediste care l-a torpilat recent, într-o ediție a Sinteza Zilei, și pe colegul de alianță al lui Barna, europarlamentarul PLUS Dragoș Pâslaru, beneficiar și el al unor contracte cu statul PSD (inclusiv cu odioasele administrații PSD din Slatina și...Teleorman. Detalii AICI). Nu rezultă nimic ilegal nici într-un caz, nici în altul până în prezent. Nu sunt în derulare investigații sau anchete ale organelor abilitate care să vizeze respectivele contracte (dar și în cazul lui Dragnea organele s-au urnit greu, greu de tot, după numeroase și ample dezvăluiri de presă), sumele încasate de firmele celor doi sunt relativ modeste comparativ cu banii zvârliți de PSD către adevărata clientelă de partid, dar subiectul e sensibil și tăcerea poate fi interpretată în diverse feluri și poate stimula nesfâșite și complicate speculații.
Ce dezvăluie „ancheta” publicată de newstandard.ro, un site obscur condus de Marius Ghilezan, în data de 23 aprilie 2019
Până în vara anului 2016, președintele USR a deținut jumătate din acțiunile unei companii de consultanță. Este vorba despre SC Grupul de Consultanță și Dezvoltare DCG SRL, care a derulat, în perioada guvernelor PSD, contracte cu statul în valoare de aproximativ 400.000 de euro. Societatea a fost administrată chiar de soţia sa, Olguţa Dana Totolici.
După retragerea lui Dan Barna, compania a fost controlată de partenerul său de afaceri, Dumitru Dragoș Jaliu, acesta cooptând între timp noi asociați. Printre aceștia se numără și Ana Cristina Pojoga, fiica lui Dan Ioan Pojoga, un om de afaceri din cadrul grupului Interactive Systems & Business Consulting, entitate care activează în zona furnizării sistemelor de informații și securitate pentru Armata Română.
SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, companie înfiinţată în februarie 2007, se ocupa cu activități de consultanță juridică, contabilă și în domeniul fiscal.
În ianuarie 2010, compania a primit, din partea Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, un contract în valoare de 40.895 euro, pentru activități de formare profesională. Trei ani mai târziu, Ministerul Administrației și Internelor, condus, la acea dată, de fostul lider USL Radu Stroe, încheia cu compania lui Barna un contract de 220.576 euro pentru elaborarea și tipărirea unui ghid despre gestionarea fondurilor europene. În octombrie 2014, Ministerul Justiției, condus la acea dată de actualul senator PSD Robert Cazanciuc, a încheiat cu aceeași companie un contract în valoare de 78.361 euro, iar, în februarie același an, Consiliul Județean Ialomița, condus de PSD-istul Vasile Ciprian Ciupercă, a atribuit societății lui Dan Barna un contact de 22.632 euro. Firma a mai primit contracte, prin cumpărare directă, cu Prefectura Constanța, cu Asociația Transilvania Nord, cu Asociația Grup de Afacere Locală Făgăraș şi cu Spitalul Municipal de Urgență Timișoara. În total, valoarea acestor contracte încheiate de firma lui Dan Barna cu statul se ridică la 1.734.225 lei cu TVA, adică 392.530 euro.
Cine este Marius Ghilezan. Printre altele, un fost consilier al lui Victor Ciorbea, a cărui prestație rușinoasă în slujba mafiei va rămâne cu certitudine în istorie, care a încasat el însuși de la statul PSD, în 2017, frumoasa sumă de 8500 de euro. În iunie 2018, Ghilezan îi cataloga pe protestatarii antiPSD „sconcși” și „idioți”. Mai multe detalii AICI. Firește, delirul lui Ghilezan nu schimbă cu nimic situația contractelor cu statul ale băieților de la USR.
Barna despre el: „Dețin o experiență semnificativă în educația pentru adulți având la activ, în calitate de formator, peste 100 de sesiuni de instruire, adresate reprezentanților sectorului public și mediului de afaceri, în management de proiect, evaluare proiecte, formare de formatori, comunicare, finanțări europene și antreprenoriat.
În perioada 2001 – 2007 am fost consultant al Reprezentanței Comisiei Europene din Romania, fiind implicat direct în calitate de evaluator, monitor sau asistent tehnic în peste 400 de proiecte. În anul 2006 am absolvit programul de un an de Formare de Formatori în cadrul InWent – Institute for European Politics –Berlin, devenind Formator Certificat International în domeniul Fondurilor Structurale. În perioada 2005-2007 am fost Coordonator Național al Campaniilor de Informare ale Programului Fondul Europa al Comisiei Europene.
În 2007 am fost unul dintre fondatorii Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro, companie în conducerea căreia am fost implicat timp de 10 ani, perioadă în care www.fonduri-structurale.ro se poziționează în postura de leader al surselor de informare in domeniul finanțărilor europene. In aceasta perioadă am contribuit în calitate de expert la implementarea a 12 proiecte finanțate prin Fondul Social European.
Din luna mai 2016 am făcut parte din Guvernul Dacian Cioloș în calitate de Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene, poziție din care am coordonat raportarea finală și închiderea perioadei de finanțare 2007-2013, relația MFE cu Parlamentul precum și o parte dintre lansările de apeluri pentru noua perioadă 2014-2020 .
Valorile în care cred sunt onestitate, decență, pragmatism și realism. Ghidându-mă după acest set de valori și folosindu-mă de experiența acumulată de-a lungul anilor petrecuți ca formator, consultant în domeniul fondurilor europene și în poziția de Secretar de Stat, doresc să ating o reprezentarea onestă, activă și vizibilă a comunității orașului și județului Sibiu în Parlamentul României și susținerea proiectelor de dezvoltare locală.”
Dan Barna – Declaratie de avere 2017
Dan Barna – Declaratie de avere 2018
Jurnalistul Mircea Marian pe Facebook: „Eu am citit abia acum, cu muultă întârziere, lista contractelor pe care firma lui Dan Barna le-a avut cu statul pesedist. În 2013, când Radu Stroe era ministru de Interne, firma lui Barna a primit un contract de la MAI de 220.000 de euro pentru “servicii de elaborare și tipărire a ghidului de procedură, machetare și tipărire de fluturași”.
Băi frate, de ani întregi îi belim pe pesediști pentru astfel de contracte cu statul. Ghiduri, fluturași...Sau pe peneliști. Cine îmi spune că în MAI-ul lui Stroe astfel de contracte se dădeau pe bune, eu îi râd în față. La fel ca și în cazul ăluia din PLUS, care a fost ministru al Muncii...Dragoș Pâslaru, care avea contracte ”pe bune” cu CJ Teleorman, sub Dragnea, pentru un studiu care recomanda să se facă aeroport la Alexandria. Să mori de râs.
Băi frate, cum ajunge politica românească tot sub băieții ăștia așa de destepti că au luat contracte de la ministerele PSD, cunoscute pentru onestitatea lor? Cum de nu ajunge la vârf unul ca Dan Mașca, care nu a avut în viața lui un contract cu statul? Sau altul, nu unul care o să îmi explice ce corect era MAI-ul lui Stroe. Încep să mă satur. Eu am votat USR-ul sub Nicușor Dan, cu oameni care munciseră pe brânci pentru comunitate, cu o mentalitate de oameni liberi. Nu e în ordine, nu e...”