Europa zilelor noastre se confruntă cu o situație extraordinar de periculoasă dată de scăderea abruptă a numărului tinerilor, pentru care s-au încercat soluții care nu au rezolvat mare lucru și care, mai mult, nu sunt deloc din cele fericite, de cele mai multe ori. Franța și Germania au încercat să rezolve problema aducând rapid un număr imens de tineri din Maghreb ori subsaharieni, lucru care nu numai că nu a rezolvat nimic, deoarece majoritatea celor aduși nu prea au dispoziție ori abilități să muncească, dar a și dus la un val imens de atacuri teroriste și o creștere fără precedent a criminalității din partea noilor veniți. Estul Europei a suferit o depopulare mult mai severă decât Occidentul, cauza acesteia fiind, pe lângă sporul negativ al populației, și migrația unei mari părți din populația activă către țările din Vest, la muncă. Un lucru corect făcut de majoritatea țărilor din Estul Europei a fost refuzul de a primi coloanele de migranți arabi ori africani, lucru la care Polonia a fost cea mai vehementă, chiar dacă Franța și Germania au insistat să impună pe tot continentul primirea migranților. Apoi, fiecare țară din Est a căutat soluții la imensa problemă a depopulării, unele încercând să își aducă înapoi tinerii din Occident.
În sensul acesta, în Polonia s-a votat vineri, 5 iulie, în Seim (camera inferioară a Parlamentului), aproape în unanimitate, cu 419 voturi pentru și doar 4 împotrivă, o lege care duce la zero impozitul pe venit pentru toți tinerii sub 26 de ani. În momentul de față, în Polonia, impozitul este de 18% pentru cei care au venituri anuale care însumate nu depășesc 85528 zloți (20156 euro) și de 32% pentru cei care depășesc acest nivel de venituri, dar cei din partidul de guvernământ PiS intenționează să ducă cât de curând impozitul la 17% pentru toți polonezii. Cei sub 26 de ani, adică aproximativ 2 milioane de tineri, vor plăti în continuare contribuțiile la Sănătate și fondurile de pensii, numai impozitul pe venituri fiind scos în cazul lor. Astfel, se permite o creștere majoră a veniturilor tinerilor și se speră ca în acest sens, o parte din ei să fie atrași să revină în țară, la muncă.
CITIȚI MAI MULTE AICI: Parliament votes for zero income tax for young people
În timpul în care în Polonia tinerii ce vor să muncească sunt în atenția celor de la guvernare, care vor să le crească veniturile netaxându-le munca, cei din partidul de guvernământ din România pregătesc o lege care să îi sancționeze până la pedeapsa cu închisoarea pe cei care nu plătesc o pensie de întreținere pentru părinții și bunicii care au nevoie de sprijin material. Practic, e vorba de două modele de gândire total diferite care produc efecte cât se poate de contrare - polonezii conservatori se gândesc cum să creeze condiții mai bune pentru tinerii lor, iar cei din partidul de guvernământ social democrat de la noi caută sancțiuni și modele noi de a lua din banii lor, chiar dacă se crede că măsura aceasta ar trebui să ii ajute pe bătrânii abandonați. Polonezii se gândesc să le ofere ceva tinerilor, ai noștri le găsesc sarcini.
Numărul mare de tineri români care muncesc în Occident merită un model politic apropiat de cel polonez, care să le respecte munca și să încerce să le ofere niște condiții favorabile înainte să planifice cum să le ceară bani. Inițiative private ca Repatriot, condusă de fostul ministru Marius Bostan, care lucrează pentru a-i atrage pe românii din străinătate să investească și să muncească aici în țară sunt extraodinar de binevenite, dar ideal ar fi ca și cei din Parlament, din toate partidele, nu numai din PSD, să îi vadă pe tineri ca pe niște oameni a căror muncă trebuie respectată și nu ca pe niște datornici și potențiali infractori, pentru care trebuiesc gândite legi noi ca să îi penalizeze.