CCR a amânat joi, pentru a cincea oară, luarea unei decizii pe modificările aduse Codurilor penale. Următorul termen în cadrul căruia Curtea Constituțională este așteptată să ia o decizie este 10 iulie.
Cele mai controversate modificări:
1. dezincriminarea totală a infracțiunii de niglijență în serviciu (art.298 se abrogă)
2. înjumătățirea pedepselor pentru infracțiunile de delapidare (art. 295) și abuz în serviciu (art. 297) dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței
Reducerea termenelor de prescripție:
1. de la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani)
2. de la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani)
Principalii beneficiari în cazul în care CCR respinge sesizarea opoziției și a președintelui Klaus Iohannis privind Codurile Penale: Elena Udrea, Dan Șova, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, dar și Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum.
Potrivit surselor Realitatea TV, toate faptele de corupție comise înainte de 2010 s-ar putea prescrie dacă CCR respinge sesizările făcute de opoziție și de președintele Klaus Iohannis.
CITIȚI ȘI: CCR a admis sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în cazurile de corupție
Amintim că în cursul zilei de miercuri, 3 iulie, CCR a admis sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de 3 de la ÎCCJ, acestea fiind declarate neconstituționale privind soluționarea cazurilor de corupție, fapt de care beneficiază mai multe persoane, printre care Darius Vâlcov, condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță. Decizia CCR de ieri a stârnit reacții ostile în rândul românilor, iar amânarea de astăzi a CCR în cazul verdictului privind Codurile Penale pare a veni pentru a mai calma spiritele.