Ovidiu Raețchi: Clovnii PSD au votat un proiect de lege aberant care ar pune în pericol siguranța națională


Ovidiu Raețchi: Clovnii PSD au votat un proiect de lege aberant care ar pune în pericol siguranța națională

Vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Camerei Deputaților, liberalul Ovidiu Raețchi, a semnalat pe Facebook un proiect aberant de lege votat de majoritatea PSD-ALDE "conform căruia refuzul certificatului ORNISS - de acces la informații clasificate - trebuie motivat față de persoana refuzată".

Proiectul de lege votat de PSD-ALDE poate fi interpretat ca un atac la siguranța națională, așa cum explică deputatul PNL în cele ce urmează: "Cu alte cuvinte, SRI sau SIE ar trebui să transmită celor suspectați de spionaj în favoarea unui stat ostil, de exemplu, faptul că nu li se oferă acces la informații clasificate pentru că sunt luați în vizor și supravegheați. Eventual ar trebui să li se devoaleze și rețelele noastre de siguranță națională. Tot ce ar trebui să facă un spion sau un infractor pentru a afla dacă e vizat într-un dosar ar fi să ceară certificatul ORNISS - și ar primi imediat un rezumat al direcțiilor în care e suspectat".

Totodată, liberalul a menționat că proiectul de lege va fi cel mai probabil respins în plen sau de Curtea Constituțională a României. 

Redăm mesajul liberalului Ovidiu Raețchi:

"Fix în sesiune extraordinară, majoritatea PSD și ALDE din Comisia de Apărare a votat un proiect aberant conform căruia refuzul certificatului ORNISS - de acces la informații clasificate - trebuie motivat față de persoana refuzată. Cu alte cuvinte, SRI sau SIE ar trebui să transmită celor suspectați de spionaj în favoarea unui stat ostil, de exemplu, faptul că nu li se oferă acces la informații clasificate pentru că sunt luați în vizor și supravegheați. Eventual ar trebui să li se devoaleze și rețelele noastre de siguranță națională. Tot ce ar trebui să facă un spion sau un infractor pentru a afla dacă e vizat într-un dosar ar fi să ceară certificatul ORNISS - și ar primi imediat un rezumat al direcțiilor în care e suspectat.

Dintre toate legile inițiate de PSD în materie de siguranță națională, domeniu în care sunt oricum catastrofali, aceasta îmi amintește cel mai mult de Cascadorii Râsului. E imposibil de aplicat, cu certitudine că va fi respinsă de plen sau de CCR. În mod evident, SRI și SIE au spus că nu susțin adoptarea proiectului de lege, care e pur și simplu ilegal, bătându-se cap în cap cu principiile elementare ale clasificării informațiilor, dar, sigur, clovnii PSD știu mai bine", a transmis liberalul Ovidiu Raețchi. 

De subliniat este faptul că, în România, accesul la informaţii secrete de stat este permis, cu respectarea principiului necesitaţii de a cunoaşte, numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabil pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, respectiv certificatul ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.