Părinții adoptivi ai Sorinei, terorizați și tratați ca niște infractori de o procuroare alungată de Kovesi de la DNA. Ce metode bolșevice a folosit SS în cazul celor doi cetățeni americani


Părinții adoptivi ai Sorinei, terorizați și tratați ca niște infractori de o procuroare alungată de Kovesi de la DNA. Ce metode bolșevice a folosit SS în cazul celor doi cetățeni americani

Coșmarul prin care trece familia adoptivă a Sorinei, fetița de la Baia de Aramă smulsă cu brutalitate de o procuroare de lângă asistenta maternală, se adâncește parcă de la o zi la alta. Blamați de o parte a opiniei publice sensibilizate de filmele cu copila luată pe sus din casa în care și-a petrecut mare parte din copilărie, soții Săcărin au ajuns să fie tratați ca niște infractori de procurorii Secției speciale de investigare a infracțiunilor în justiție, fapt care i-a determinat să depună plângere penală împotriva procurorului general interimar Bogdan Licu şi a procurorului care se ocupă de anchetă, Mihaiela Iorga-Moraru.

Avocata familiei Săcărin susţine că procurorul Mihaiela Iorga Moraru de la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a reţinut paşaportul Sorinei, fără a exista o hotărâre a unei instanţe în acest sens, transmite Agerpres.

„Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a reţinut paşaportul acestui copil, cerându-l de la Direcţia de paşapoarte. Potrivit hotărârii judecătoreşti care nu a fost desfiinţată,Gabriela şi Ramona Săcărin sunt părinţii acestui copil.

Ei au făcut o cerere de eliberare a paşaportului, însă paşaportul a fost cerut de procurorul Iorga Moraru pentru a împiedica acest copil să plece din ţară.Aceasta este o restrângere a libertăţii de circulaţie.

De fapt, este un control judiciar informal pe care această doamnă procuror l-a impus fără a fi supus controlului instanţelor de judecată.

Oprim copilul în ţară şi statul român ia măsuri fără probe, în baza unui fake news.

Întreb şi eu – această secţie (SIIJ – n.r.) este competentă, plecând aşa de la un presupus dosar de adopţie, că nu ştiu ce suspiciune a fost aici, că vai nu ştiu ce judecător nu ştiu ce a făcut, să cerceteze pe oricine? Să cerceteze paşaportul Sorinei şi adopţia?”, a spus avocata familiei adoptive.

Avocata mai susţine că Mihaiela Iorga Moraru a făcut presiuni asupra mamei adoptive, Ramona Săcărin, pentru ca aceasta să dea informaţii despre judecători.

„Doamna procuror Mihaiela Iorga Moraru, inclusiv în timpul audierii pe care a făcut-o Ramonei Săcărin, a făcut diverse presiuni asupra acesteia să-i dea date despre judecători. Aşa cum se făcea pe vremea DNA şi toată lumea a condamnat aceste acţiuni ale procurorilor abuzivi, că de asta s-a făcut Secţia asta, pentru procurorii abuzivi, doamna procuror Iorga Moraru, cu o tehnică, nu ştiu, demnă de o cauză mai bună, pentru că doamna Săcărin nu era aici inculpat, era martor, a făcut presiuni asupra ei să declare ceva împotriva judecătorilor”, a precizat avocata.

În prezent procuror la controversata Secţie de investigare a magistraţilor, Mihaiela Iorga Moraru a fost a fost revocată din funcţia de procuror DNA în 5 iulie 2017, printr-un ordin semnat de Laura Codruța Kovesi, decizia fostei șefe a DNA fiind avizată favorabil de către CSM. Ulterior, în noiembrie 2017, Mihaiela Iorga Moraru a acţionat-o în judecată pe Laura Codruţa Kovesi, căreia îi cerea despăgubiri de 10.000 de euro pentru perioada de după revocarea din DNA. În cererea de chemare în judecată, Mihaiela Iorga Moraru reclama că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional de către Laura Kovesi şi Marius Iacob, adjunctul procurorului şef al DNA. În februarie anul acesta, Iorga Moraru a obținut, în primă instanță, câștig de cauză la Curtea de Apel București (controlată de gruparea Liei Savonea), care a decis anularea ordinului semnat de Kovesi, respingând însă pretențiile de ordin material.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu comentează acid, într-un editorial pentru ziare.com, situația revoltătoare și abuzurile contra familiei Săcărin întâmplate la „SS”: „Un pluton de terorizare și santajare a magistraților, alcătuit inclusiv din procurori dubioși, poate chiar șantajabili, cu care PSD continuă asaltul împotriva justiției sub acoperirea discursului pacifist al dnei Dancila.

Iar dezvăluirile făcute de avocata adoptatorilor Sorinei, familia Sacarin, sunt edificatoare în privința rolului și metodelor SS.

Cel mai grav este că anchetatoarea SS, Mihaiela Iorga Moraru, aceea care folosea accidentul minor suferit de propriul copil în timp ce fugea după cățelul scăpat pe șosea pentru a se victimiza în raport cu Laura Codruța Kovesi, a comis împotriva copilului familiei Săcărin ceea ce un procuror mi-a definit drept o măsură restrictivă complet ilegală.

În fapt, spune avocata adoptatorilor, procurorul Iorga Moraru a solicitat de la Direcția Pașapoarte și a reținut fără nicio acoperire legală pașaportul Sorinei Săcărin. Dacă avea dreptul să facă asta, nici măcar nu mai era necesară solicitarea cu același obiect făcută în instanța de procurorul general.

Cât timp această nu s-a pronunțat, care este temeiul legal în baza căruia dna Iorga Moraru a privat-o pe Sorina Sacarin de libertatea de mișcare și circulație, drept fundamental al omului? Temeiul e același invocat de Codrin Ștefănescu pentru modificarea legilor justiției și penale. Pentru că poate.

Și a mai putut ceva dna Iorga Moraru, potrivit avocatei părinților Sorinei Sacarin: mama, Ramona Sacarin, a fost presată prin tehnici abuzive să facă declarații împotriva judecătorilor care au decis adopția. Adică exact ceea ce marii susținători ai SS acuzau toată ziua că făcea DNA. SS a apărut, nu-i așa?, pentru că tocmai așa ceva să nu se mai poată întâmplă”. 

Restul comentariului Ioanei Dogioiu îl găsiți AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.