Controversatul Cod administrativ, adoptat prin OUG de guvernul dezastruos și mafiot condus de Viorica Dăncilă, a stârnit reacții vehemente din partea societății civile și a politicienilor din Opoziție.
Codul „baronilor locali”, căci influenții bogătani pesediști din teritoriu sunt eminențele cenușii ale mizeriei comise de Dăncilă, a mai trecut anul trecut și prin Parlament, însă a fost respins în ansamblul său de Curtea Constituțională, pentru că nu a fost respectat principiul bicameralismului. În loc să fie reluată procedura în Parlament, Coaliția PSD-ALDE a preferat să treacă acest cod prin OUG.
Care sunt cele mai importante prevederi ale acestuia:
- Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Principala miză este introducerea în legalitate a celor 20 de companii municipale înființate de primarul Gabriela Firea.
- Pensii speciale pentru aleșii locali. Aceste pensii se vor acorda pe lângă pensiile normale. Dacă facem un calcul bazat pe formula din codul administrativ, aleșii locali ar putea primi în plus câteva zeci de mii de lei. De exemplu, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizația lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate - 57%. Mai concret, dacă un primar de comună are o indemnizație brută de 6.000 lei și a avut două mandate, va primi o pensie specială de 1.800 lei. Primarul unui oraș mai mare, care poate avea între 10.000 și 20.000 lei pe lună brut și două mandate, va primi în plus până la 7.600 lei/lună. Dacă are trei mandate ajunge la 11.000 lei pe lună.
- Pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea
- Transferul răspunderii de la primari către funcționarii publici. (sursa hotnews.ro)
Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, exprimă într-o postare succintă pe Facebook o opinie interesantă despre implicațiile mizerabilului demers pesedist care însă ar putea să convină și multor liberali: „Președintele liberal al României a reacționat corect și dur la adoptarea prin OUG a Codului administrativ. Într-adevăr, acest Cod legalizează practic corupția la nivel local și scutește de responsabilitate autorii furturilor și deturnărilor din avuția publică. Mai mult, primarii vor beneficia de pensii speciale.
Dar există un partid liberal în opoziție care are numeroși primari în toată țară: cum reacționează PNL și aleșii lui locali la acest abuz incredibil, declarat deja neconstituțional de CCR și condamnat de Comisia europeană? Concret, cu măsuri precise, cu revolte, cu blocaje, cu proteste, că să se afle pe aceeași lungime cu președintele României.
Care e deci poziția administrației locale liberale?
LE: Pe de altă parte, așa cum bine spune o distinsă juristă, dacă Președintele avea realmente o problemă cu Codul administrativ, descindea azi în ședința de guvern și împiedica adoptarea Codului administrativ. Dar a preferat confortul unei postări, așa cum facem toți pe aici. Deh, vin alegeri și ghiciți cine visează la multe primării?”
Istoricul Mădălin Hodor, cercetător acreditat să studieze arhivele CNSAS:
„1) Toți cei care o consideră pe Dancila o proastă inofensivă un mare șut în cur. Nici Dragnea nu îndrăznea să facă ce a făcut "neconflictuala" astăzi, iar dacă făcea la ora asta era plină Piață Victoriei. Viorica Dancila a evoluat de la instrument sinistru al unui grup mafiot, la nasa acelui grup mafiot.
2) Mituirea șefilor administrației locale are un singur scop: alegerile locale de la anul care vor da baza puterii politice în România. PSD își poate permite în acest moment să piardă alegerile prezidențiale și chiar guvernarea. Păstrând controlul în teritoriu vor păstra puterea.
3) Opoziția va plăti scump delăsarea și culcarea pe laurii victoriei, precum și luptele de orgolii prostești și cele interne pentru o mizerie de funcție. Am fost acuzat că nu sunt realist când am cerut forțarea căderii cu orice preț a guvernului Dancila. Să vedem realism după ce Dancila cocoțată în vârful copacului și cu sacii în căruță va trage covorul roșu de sub picioarele tuturor.
4) Elena Ceaușescu a fost de două ori mai rea decât Nicolae Ceaușescu.
5) Cinste celor câteva voci care au țipat de două zile în pustie.”
Senatorul USR Vlad Alexandrescu: „OUG pe Codul Adminstrativ este tributul Vioricăi Dăncilă pentru baronii locali. Într-o secundă, prin Ordonanța de Urgență, baronii pesediști primesc tot ce au visat până acum. La schimb, Dăncilă rămâne prim-ministru și va deveni definitiv președintele PSD.
Câteva dintre ororile pe care Guvernul le face cadou astăzi:
- Pensii speciale pentru toții primarii, viceprimarii sau președinții de consilii județene;
- Puteri sporite pentru primari care de acum vor putea demite orice funcționar public care nu le îndeplinește ordinele ilegale;
- Agenția Națională a Funcționarilor Publici, înființată la presiunile UE pentru profesionalizarea birocrației, devine o instituție decorativă. Rolul ei de a apăra independența funcționarilor în fața presiunilor politice dispare începând de azi;
- La fel de grav, acest cod administrativ preia o sumedenie de articole declarate neconstituționale de CCR și condamnate de Comisia Europeană.
Guvernul Dăncilă a călcat astăzi statul de drept în picioare și a vândut țara baronilor. Întreaga ordonanță de urgență este neconstituțională pentru că nu există nicio urgență, ci este numai o scurtătură.
Este clar că orice am face, hoții vor rămâne tot hoți, căci PSD nu se va schimba niciodată cu adevărat. Singura noastră șansă este să dăm PSD-ALDE jos de la putere la alegerile care vin, la locale și la parlamentare.”
Deputata USR Cosette Chichirău: „Viorica Dăncilă și-a cumpărat susținerea baronilor PSD! A adoptat Codul Administrativ, cel mai nociv act normativ din acest an. Prin acest Cod, primarii vor primii pensii speciale, vor putea lua decizii legate de patrimoniu cu doar jumătate plus 1 din voturile consilierilor (și nu cu două treimi ca până acum), vor putea să paseze răspunderea juridică către funcționarii de rang secund”.
Asta ca să nu credeți că plecarea lui Dragnea din fruntea PSD a rezolvat ceva. Și ca să înțelegeți de ce trebuie să mergem la vot în fiecare dintre cele trei rânduri de alegeri care au mai rămas în următorul an și jumătate: prezidențiale, locale și parlamentare.”