VIDEO. Comedie la Casa Albă! Donald Trump anunță pompos sancționarea unui ayatollah mort acum 30 de ani


VIDEO. Comedie la Casa Albă! Donald Trump anunță pompos sancționarea unui ayatollah mort acum 30 de ani

Președintele american Donald Trump a anunțat, luni, pompos că a decis să impună noi sancțiuni liderului suprem al Iranului, „ayatollahul Khomeini”, și apropiaților acestuia. Doar că ayatollahul la care s-a referit liderul american este mort de 30 de ani, succesorul acestuia fiind, de fapt, Ali Khamenei.

„Sancțiunile impuse prin ordinul executiv pe care îl voi semna chiar acum le interzic liderului suprem și aparatului acestuia, ca și altor persoane din anturajul lui, accesul la resursele financiare vitale. Bunurile ayatollahului Khomeini și ale personalului său nu vor scăpa de sancțiuni. Măsurile reprezintă un răspuns puternic şi proporţionat faţă de acţiunile tot mai provocatoare ale Iranului”, a spus Donald Trump în timp ce semna ordinul de impunere a noilor sancțiuni, relatează usatoday.com.

Ayatollahul la care a făcut Trump referire - Ruhollah Khomeini – a fost liderul suprem al Iranului din 1979 până la moartea sa survenită în 1989, succesorul acestuia, Ali Khamenei, aflându-se și astăzi la putere. „Liderul Suprem” ocupă poziția politică și religioasă cea mai importantă în cadrul guvernului iranian.

Preşedintele Iranului spune că sancţiunile sunt scandaloase și idioate.

„Acţiunile Casei Albe arată că este afectată de retard mintal. O persoană îşi pierde minţile şi face ceva nebunesc şi stupid, şi ce dacă? Impune sancţiuni liderului unei ţări, de ce? America este amuzantă, noi nu le permitem să vină în ţara noastră şi ei spun că noi nu putem merge la ei, de ce mai impun sancţiuni?”, a spus Hassan Rouhani, preşedintele Iranului.

Noua criză dintre Statele Unite şi Iran a fost deschisă de o serie de incidente în care mai multe petroliere au fost avariate grav de explozii în strâmtoarea Ormuz, care face legătura între Golful Persic şi Oceanul Indian. Statele Unite susţin că e vorba de atacuri iraniene, fapt negat de aceştia.

Tensiunile s-au intensificat şi mai mult după ce Teheranul a doborât o dronă americană, sub pretextul că aparatul pătrunsese în spaţiul său aerian. Washingtonul susţine că drona a fost doborâtă în spaţiul aerian internaţional. Preşedintele Donald Trump a anulat în ultima clipă intervenţia militară împotriva unor ţinte iraniene. Statele Unite a ales în schimb războiul virtual cu Iranul. Americanii au atacat cibernetic sistemul de rachete al Teheranului.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.