N-am apucat să ne revenim după alegerile europarlamentare și Viorica Dăncilă ne-a anunțat că undeva la începutul lunii august se dă startul campaniei pentru alegerile prezidențiale și începe strângerea de semnături. Practic, mai avem o lună și jumătate până aflăm candidații, iar căldura lunii august va fi nimic pe lângă numele ce vor fi aruncate în cursa electorală.
În rândul USRPLUS se duc negocieri pentru stabilirea candidatului alianței. Sau al partidului apărut în urma unei fuziuni. Sau candidații, dacă cele două partide hotărăsc să meargă separat.
De departe, numele pe care USRPLUS îl va anunța va naște cele mai multe dezbateri. Este absolut normal ca o alianță cu anvergura USRPLUS să aibă propriul candidat, doar că poate fi un candidat care să arate resursa umană de calitate a alianței sau un candidat care să intre în luptă directă cu actualul președinte și să îi pună inclusiv probleme.
Candidatul Dan Barna ar fi semnalul că alianța intră în lupta electorală, nu se face de râs, însă nu vrea să pună probleme președintelui Iohannis. Barna este președintele partidului locomotivă, în ochii electoratului nu este dușmanul lui Klaus, alianța nu vrea să riște ca opoziția să piardă prezidențialele, ci doar aruncă în luptă un candidat propriu. Candidatul Ciolos însă este o declarație de război atât la adresa președintelui, cât și a electoratului alianței. Votanții USRPLUS îl susțin pe Klaus Iohannis și nici scandalul Kovesi, nici referendumul făcut prea târziu, nici 3 guverne date PSD nu vor justifica vulnerabilizarea actualului președinte.
Candidatura lui Cioloș va destabiliza inutil USR, pentru că vor fi scoase iarăși legăturile lui cu vechiul sistem, activitatea politică, sinecurile pentru apropiați, impotența guvernului pe care l-a condus etc. USR nu are absolut niciun beneficiu de pe urma candidaturii lui Cioloș. Și aici amintesc, din nou, faptul că Cioloș este un politician vechi, care nu poate aduce prospețimea pe care alianța o revendică. Mai mult, Cioloș, veșnicul candidat, care e pus pe toate listele, arată lipsa leadershipului și a resursei umane și dă semnalul existenței unui singur om capabil în alianță.
Ar fi foarte greu de explicat dorința lui Cioloș de a fi mereu candidat, acum, când a ajuns în Parlamentul European. Ne putem aștepta să candideze și la Primăria București?
La fel de important este și finalul negocierilor. Va fi o altă alianță? Sau fuziune, așa cum e normal? Cine se opune fuziunii? Pentru că partidul care se opune acum fuziunii poate deveni oricând contracandidatul celuilalt partid.
Așadar, dacă acum câteva luni mizam pe Klaus Iohannis și eram liniștiți în privința celui de al doilea mandat, USRPLUS poate arunca în aer întreaga competiție pentru prezidențiale. Singura întrebare este în favoarea cui o va face.