Fostul ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali, expune, printr-un mesaj pe Facebook, faptul că nici alegerile prezidențiale nu vor schimba efectiv controlul puterii în România. Astfel, coaliția PSD-ALDE ar urma să își exercite în conitnuare controlul asupra tuturor instituțiilor statului.
Totodată, Ciprian Mihail atrage atenția partidelor de opoziție să nu se sfâșie în lupta din contextul alegerilor prezidențiale, căci nu vor avea timp să își repare relațiile până la alegerile locale.
„Este esențial, în opinia mea, ca strategii partidelor de opoziție să aibă în minte clar cele două obiective majore ale anului 2020: foarte dificilele negocieri la localele într-un singur tur și obținerea majorității parlamentare la alegerile din toamna viitoare”, spune fostul ambasador.
Redăm postarea lui Ciprian Mihali.
„Asemeni alegerilor europarlamentare, nici cele prezidențiale nu vor schimba efectiv echilibrul puterii în România. Adică indiferent cine va fi următorul președinte, PSD-ALDE va continua să aibă nu doar majoritatea parlamentară ci și, prin asta, controlul tuturor instituțiilor statului, de la jandarmerie și justiție până la fisc, educație și sănătate.
Ce înseamnă asta? Că e vital ca următoarea campanie electorală să nu conducă – încă o dată, indiferent cine va fi învingătorul – la o victorie à la Pirus, în care și învingătorii și învinșii să fie distruși de mize simbolice și perfect nefuncționale politic.
Este esențial, în opinia mea, ca strategii partidelor de opoziție să aibă în minte clar cele două obiective majore ale anului 2020: foarte dificilele negocieri la localele într-un singur tur și obținerea majorității parlamentare la alegerile din toamna viitoare. Dacă aceste partide se vor sfâșia în lupta cu o uriașă miză simbolică (dar cu relativ slabă miză de putere) pentru alegerea viitorului președinte, cele câteva luni până la locale nu vor fi suficiente pentru a cicatriza rănile și a coaliza forțele capabile să se opună mașinăriei puterii locale a PSD-ALDE, care domină copleșitor în teritoriu și care are toate șansele să țină încă o dată captive comunitățile locale.
Așadar, oricare vor fi competitorii și finaliștii alegerilor prezidențiale, câmpul politic trebuie să fie frecventabil chiar și de aceia, mai ales de aceia care se vor fi aflat anterior în competiție (și nu în luptă și nici în război). Atât de frecventabil încât să permită calcule reci și alianțe oportuniste între cei care până ieri se contrau în argumente.
Fără o asemenea strategie împărtășită, victoria de la prezidențiale va semăna cu cea de la europarlamentare: categorică, însoțită de muzica victoriei și de confeti, dar inutilă în termenii raporturilor reale de putere din societate și din instituții”, a scris Ciprian Mihali.