Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut miercuri Guvernului să elaboreze un poiect de lege pentru asigurarea dreptului de vot. El dorește ca acest proiect să poată fi adoptat pană la finalul actualei sesiuni parlamentare și a cerut partidelor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte standardele și exigențele necesare.
Mai mult, Klaus Iohannis a precizat că, dacă situația o va impune, va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului.
De asemena, președintele României a mai declarat că a transmis o scrisoare către premierul Viorica Dăncilă și președinții celor două Camere, care conține soluțiile ce se impun a fi introduse rapid în legislația electorală.
Principalele declarații ale președintelui:
Umilințele la care au fost supuși românii în 26 mai nu trebuie să se mai repete. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la coadă pentru a-și exercita dreptul al vot. A fost o situație des întâlnită, cu precădere în Diaspora. Dreptul de vot, garantat de Constituție, e unul fundamental, câștigat prin sacrificiile din 89, și avem obligația să asigurăm fiecărui cetățean respectarea dreptului.
Niciun cost nu e prea mare pentru găsirea mecanismelor pentru ca românii să voteze. Indiferent de contextul politic, toate instituțiile statului, în special Guvernul, Parlamentul, AEP, MAI, MAE au obligația să elimine factorii care au dus la împiedicarea votului, pentru toate tipurile de alegeri. Și inclusiv toate tipurilor de referendum.
Imediat după incidentele înregistrate pe 26 mai, am anunțat instituirea unui grup de lucru în Administrația Prezidențială. Țin să le mulțumesc românilor cu spirit civic, care ne-au oferit propunerile lor.
Am identificat măsurile care trebuie adoptate pentru ca cetățenii să-și exercite votul în mod decent.
Solicit guvernului să adopte un proiect de lege prin care să propună măsuri adecvate, începând cu alegerile prezidențiale. Să fie adoptat de Parlament până la finalul acestei sesiuni.
Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor mele, convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului, pentru dezbaterea proiectului.
Reamintesc că acordul politic pe care l-am inițiat prevede angajamentul partidelor semnatare de a transpune în legislație, în cel mai scurt timp, punerea în aplicare a măsurilor pentru votul cetățenilor români.
Am transmis o scrisoare guvernului și celor 2 președinți ale camerelor, care cuprind detaliat măsurile noastre: Dotarea corespunzătoare a secțiilor, mărirea numărului de secții din afară, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui, extinderea exercitării votului de vot prin corespondență, la toate tipurile de alegeri.
Atenționez autoritățile că au responsabilitatea să aplice aceste măsuri, pentru ca toți cetățenii să-și exercite neîngrădit dreptul la vot.