Moldovenii traversează în aceste zile o perioadă pe care puțini observatori se încumetă s-o încadreze fără riscul de a greși în pronosticuri. Într-atât de fluidă și neobișnuită este situația.
Pe ultima sută de metri, înainte să expire termenul constituțional de creare a unei majorități parlamentare, două grupuri politice incompatibile din punct de vedere ideologic și geopolitic – Blocul proeuropean ACUM și PSRM-ul prorusului Igor Dodon - s-au apucat să negocieze o alianță. Una care exclude partidul-stat, Partidul Democrat, condus cu o mână de fier de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Nu mișca musca nicăieri până astăzi fără permisiunea sa. Va permite oare acesta să fie înghesuit de cei care păreau o pradă ușoară pentru el?
După trei luni de tatonări post-electorale în care nu s-a întâmplat nimic notabil, a trebuit să vină luni la Chișinău vicepremierul rus, Dmitrii Kozak, ca să impulsioneze negocierile între proeuropeni și socialiști (da, este exact acel politician rus care a conceput planul de federalizare a Republicii Moldova în 2003, supranumit Memorandumul Kozak, respins în ultimul moment de fostul președinte Vladimir Voronin).
Tot la începutul acestei săptămâni s-au aflat în Republica Moldova și doi emisari occidentali – comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, și diplomatul american Bradley A. Freden. Însă numai omul lui Putin a fost tranșant în declarații, dând impresia că are mandat să intervină în procesul politic de la Chișinău. „Coaliția trebuie să fie cu acele forțe politice care sunt de acord să încheie, chiar și temporar, un acord ca să aibă loc alegeri parlamentare clare și transparente”, a spus Dmitrii Kozak.
O invitație clară adresată PSRM și Blocului ACUM de a se apuca mai întâi să decapiteze Comisia Electorală Centrală și celelalte instituții cheie controlate în prezent de PD. Acțiunile sunt cuprinse într-un pachet de legi „antioligarhice”, concepute de ACUM. Ulterior ar urma să aibă loc alegeri anticipate, dar nu pe baza sistemului electoral mixt, adoptat de PD și PSRM în 2017, ci conform sistemului proporțional pe liste de partid.
Dar cele două runde de negocieri de pe 4 iunie dintre PSRM și ACUM s-au încheiat fără niciun rezultat. Aparent discuțiile s-au blocat în jurul funcției de președinte al Parlamentului. Socialiștii pretind ca liderul lor în acte, fosta prim-ministră Zinaida Greceannâi, să ocupe fotoliul principal din prezidiul Parlamentului. PAS și Platforma DA – care constituie Blocul ACUM – insistă ca mai întâi să fie votat pachetul de legi „antioligarhice”. Așa că discuțiile s-au mutat spre seară în studiourile de televiziune. Suspansul se prelungește.
Dar nu toată lumea pare dezorientată. Din rațiuni nedezvăluite, dar transparente, PD a rezervat piața centrală din Chișinău din fața Guvernului și spațiul dintre clădirile Parlamentului și Președinției, pentru perioada 5-9 iunie, unde au anunțat că vor desfășura „manifestații sub formă de întruniri politice”. Să știe PD ceva ce publicul nu a aflat încă?
Duminică, la o reuniune închisă a tineretului democrat, Vladimir Plahotniuc declara: „Chiar şi în cel mai negru scenariu, suntem gata să ne mobilizăm imediat” și „...este nevoie de o alianţă responsabilă, stabilă şi, foarte important, negociată şi creată aici, la Chişinău”. Concluzia ar fi că o „alianță reponsabilă” ar fi aceea între PD și PSRM, fără intervenția Federației Ruse. Partidul Democrat a transmis socialiștilor, pe 31 mai, o invitație la negocieri.
Dacă zvonurile se confirmă și socialiștii sunt împinși de Federația Rusă să se răscoale împotriva celui care i-a cultivat până acum, Vladimir Plahotniuc, atunci situația e absolut originală și poate deveni explozivă. Nu sunt foarte mulți cei care cred că liderii PD s-ar preda fără luptă. În primul rând pentru că aceștia ar avea ce pierde, ceva chiar mai prețios decât puterea: libertatea.
Kremlinul îi poartă sâmbetele oligarhului moldovean pentru presupusa sa implicare în Laundromatul rusesc, prin care s-au spălat, prin intermediul instanțelor moldovenești, 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă. Vladimir Plahotniuc este anchetat în Federația Rusă într-un dosar pe această speță.
De ce ar accepta proeuropenii de la Blocul ACUM negocieri politice girate de ruși? Plahotniuc e și inamicul lor politic, care i-a tocat mărunt din punct de vedere mediatic și politic în toți anii din urmă. Miza pare prea mare pentru ca Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Blocului, să respingă o asociere cu rușii și cu socialiștii pe care aceștia îi controlează.
Dincolo de daunele de imagine care pot interveni pentru Blocul ACUM, e de aflat cu ce ochi privește Occidentul o asemenea alianță de conjunctură împotriva firii.
Asta dacă s-ar ajunge la așa ceva, înainte să bată în retragere socialiștii sau înainte ca PD să-i pulverizeze pe negociatori.