Liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a participat joi în cadrul unei emisiuni la Digi24 în care a fost analizat procesul de votare îngreunat sau chiar blocat din Diaspora la alegerile europarlamentare, respectiv referendumul pentru justiție.
Astfel, exponenta societății civile a dezvăluit că are informații conform cărora ambasadorilor li s-a cerut de la Ministerul Afacerilor Externe, girat de Teodor Meleșcanu, doar o estimare privind desfășurarea votului la europarlamentare, nu și la referendumul pentru justiție. Așadar, Ministerul lui Meleșcanu ar fi evitat intenționat să obțină o analiză pe Diaspora de la ambasadori care să se raporteze la alegerile europarlamentare, dar și la referendumul pentru justiție.
"Cea mai interesantă informație este că de fapt lor li s-a cerut o estimare înainte de a se anunța și referendumul, adică undeva în jur de 8 martie. De altfel, există și o postare publică a ambasadorului României în Luxemburg în care explică care a fost traseul la nivelul fiecărei misiuni. Din punctul meu de vedere, așadar, ce vedem aici este o încercare de pasare a responabilității și de aruncare a pisicii în curtea altuia.
Corpul diplomatic din România este unul dintre puținele locuri unde în general s-a menținut un oarecare standard de profesionalism și mi se pare complet nelalocul lui să arunci cu noroi și în aceștia. Nu vreau să le iau apărarea până nu primim toate datele. Însă acest semnal cum că nu li s-a cerut o estimare și după ce a fost anunțat referendumul mi se pare destul de nelalocul lui", a spus liderul Funky Citizens.
Totodată, întrebată dacă ambasadorii nu ar fi trebuit să se sesizeze cumva ei din oficiu știind că va urma referendumul, Elena Calistru a precizat că vina ar fi de ambele părți, a corpului diplomatic și a MAE, și a invocat o serie de soluții care ar fi salvat situația. Mai mult, liderul Funky Citizens a atras atenția că procesul electoral nu ține neapărat de misiunea ambasadorilor și că ar fi trebuit să fie sprijiniți mai mult de MAE.
"Tocmai din acest punct de vedere vina este oarecum împărțită. Un lucru pe care nu-l înțeleg eu însă și despre care se discută de foarte multă vreme și aici ambasadorii ar fi trebuit să pună mai multă presiune pe MAE și pe autoritățile locale este de ce Dumnezeu ambasadorii ar trebui să aibă această responsabilitate pentru că procesul electoral și managementul electoral sunt niște chestiuni care nu țin neapărat de o misiune diplomatică. Au nevoie de ajutor în desfășurarea acestui proces, trebuie să li se dea voie pe de-o parte să aibă voluntari. Spre exemplu, sunt o sumedenie de oameni care pot deveni parte a acelui corp de experți electorali, oameni care locuiesc acolo, astfel încât costurile ar deveni mult mai mici. De asemenea, primul lucru care se poate face este să soliciți mai multe cabine de vot și mai multe ștampile. Sunt locuri nenumărate în care au fost doar două cabine de vot. Adică nici măcar nu trebuie să te dai foarte tare peste cap ca să ajungi la niște soluții", a conchis activista civică.