Ioan Stanomir, despre sistemul fesenist care l-a propulsat pe Dragnea


Ioan Stanomir, despre sistemul fesenist care l-a propulsat pe Dragnea

Politologul Ioan Stanomir vorbește pe larg despre ultimii 30 de ani din România în care, dincolo de Liviu Dragnea „se află sistemul care l-a propulsat, sistemul din care a făcut parte,sistemul responsabil pentru subdezvoltarea sistemică a acestei ţări, sistemul care are un nume şi care durează, aproape intact, din 1989: fesenismul. Este acel sistem al clientelismului, al patronajului, al complicităţilor, al furtului, al intervenţiilor oculte, este acel sistem care a preluat de la ceauşism ambiţia de a controla şi încadra întreaga societate, este acel sistem pe care PSD îl întruchipează, în forma sa de metastază istorică, în forma regimului Dragnea. Soarta lui Liviu Dragnea este mai puţin importantă decât soarta acestui sistem: puternic, vital şi înrădăcinat, el se poate regenera, în clipele în care ne vom întoarce, fatal, la starea de apatie civică”.

Ioan Stanomir susține că acest sistem al fesenismului tentacular trebuie îndepărtat în mod inteligent, sistematic și definitiv, până nu produce un alt „tiran care să bântuie România”. 

Regăsirea demnităţii umane aduce împreună pe cei care nu mai pot accepta dominaţia unui partid care se confundă cu statul, dominaţia unui partid care se serveşte de cetăţeni ca de nişte iobagi. (...)

Organizarea statului însuşi trebuie să ţină cont de lecţiile regimului Dragnea. Riscul apariţiei unei oligarhii parlamentare poate fi contracarat prin atenta calibrare a puterilor Preşedintelui. Legiferarea de către parlament trebuie să înlocuiască dictatul unui cabinet. De la CNA la Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului, instituţiile care au fost castrate de regimul Dragnea trebuie redate misiunii lor originare: complicităţile de aici au fost esenţiale în aceşti ani.

Statul român însuşi trebuie obligat să respecte spaţiile de libertate economică şi politică ale cetăţenilor săi. (...).

La treizeci de ani de la 1989, România are ocazia de a se despărţi de fesenism. Rădăcinile răului care ne macină se află acolo: în adâncurile statului controlat de complici ai fesenismului. Un alt viitor presupune alegerea altor temelii. Iar demnitatea umană este cea mai importantă dintre aceste fundamente”, a scris Ioan Stanomir pentru Marginaliaetc.ro 

CITIȚI EDITORIALUL INTEGRAL AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.