Marian Vanghelie este unul din politicienii abonați cel mai frecvent la ilegalități. Așa cum Podul.ro v-a adus în atenție, unul din ultimele episoade privitor la care instituțiile statului trebuie să se sesizeze în cazul lui Marian Vanghelie este cel al candidaților PSDI, o parte din ei fiind angajați ai Primăriei Sectorului 5, iar astfel sunt încălcate prevederile legale în vigoare în privința interzicerii desfășurării de activități politice în instituțiile publice, precum și a deținerii de funcții politice de către funcționarii publici (inclusiv personalul contractual) – Legea 188/1999 actualizată, Legea 477/2004 privind codul de conduită a personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice, Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Legea 215/2001 a administrației publice locale.
CITIȚI MAI MULTE AICI: Lista PSDI pentru PE
Totodată, Podul.ro vă informa în data de 31 martie 2019 că Vanghelie, prin intermediul unor consilieri locali, a impus păstrarea sau numirea unor directori apropiați în Sectorul 5: Vicențiu Antonescu și Dragoș Ioniță, la ADP ; Lăzărescu Paul și Roberto Vișan, la Administrația Piețelor; Nicorescu Virgil, Lupașcu Marian, la AES; Leonard Petre, la Economat și Popescu Florentina, la DGASPC. Astfel, Marian Vanghelie conitnuă să controleze Primăria Sectorului 5 în mare parte, deși edil este PSD-istul Daniel Florea. De exemplu, oamenii lui Marian Vanghelie, Marian Lupașcu și Loredana Zidărescu, controlează 80% din bugetul Primăriei Sectorului 5.
CITIȚI ȘI AICI: EXCLUSIV Marian Vanghelie, primarul din umbră al Sectorului 5. Cum controlează prin apropiați 80% din bugetul primăriei
Astfel, dorim să ne axăm acum pe candidatura partidului lui Vanghelie, PSDI, la europarlamentare și mai ales în privința unui detaliu care bate la ochi când luăm în calcul și rezultatul alegerilor. Înainte de acestea, dorim să vă reamintim că Loredana Zidărescu, șefă la Serviciul de Achiziții Publice, subordonata lui Marian Lupașcu, directorul Amenajări Edilitare și Salubritate SA, este fondatoare a partidului lui Vanghelie. Totodată, potrivit informațiilor Podul.ro, partidul lui Marian Vanghelie a utilizat din plin logistica și resursele umane ale Primăriei Sectorului 5 pentru finalizarea procedurilor de înscriere la europarlamentare – fiecare director din unitățile aflate în subordinea Consiliului Local S5 (Administrația Piețelor, Economat, AES, ADP ș.a.m.d.) a avut norma să strângă 15.000 de semnături. Astfel, suspiciunile că Vanghelie a avut acces la banii, la resursa umană și logistica Primăriei Sectorului 5 pentru asigurarea candidaturii la alegerile europarlamentare sunt mari.
Mai mult, potrivit adevărul.ro, Marian Vanghelie a depus semnăturile PSDII în ultima zi la Biroul Electoral Central, pe 28 martie, și s-a lăudat că partidul său a strâns nici mai mult nici mai puțin de 400.000 de semnături, deși necesare candidaturii sunt 200.000.
Foarte interesant este un aspect ce ține de numărul de voturi obținute de partidul lui Vanghelie în raport cu semnăturile strânse. Pe lângă faptul că nu au fost prea vizibile corturile sau echipele de membri ai PSDI care să participe la strângerea de semnături pentru candidatura la europarlamentare, numărul de voturi obținut de partidul lui Vanghelie este considerabil mai mic. Deși Vanghelie se lăuda că a strâns 400.000 de semnături, partidul său a obținut la alegeri 26.435 voturi. Oare unde i-au fugit simpatizanții lui Vanghelie așa rapid? Facem o paralelă cu cazul USR-PLUS care a strâns peste 500.000 de semnături și a obținut la alegeri peste 2 milioane de voturi. Cam miroase a fraudă electorală în cazul partidului lui Vanghelie.