Iulian Fota: "Doar epoca Dragnea a apus, PSD-ul este departe de a fi înfrânt. Vreau ca PNL și USR să meargă împreună la război"


Iulian Fota: "Doar epoca Dragnea a apus, PSD-ul este departe de a fi înfrânt. Vreau ca PNL și USR să meargă împreună la război"

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Iulian Fota, analist pe politică externă, avertizează că PSD este departe de a fi înfrânt, iar faptul că a pierdut o bâtălie, nu înseamnă că a pierdut și războiul.

Iulian Fota susține că PNL și USR au rezolvat câteva probleme grave legate de PSD, însă este de părere că USR deja vrea tot, „ceea ce este o copilărie”, iar despre PNL sune că partidul crede că „s-a relansat”, dar să nu uite că „a fost un vot anti-PSD și anti-Dragnea”.

Analistul politic vrea ca PNL și USR să creeze front comun, să își construiască o platformă nouă și să vină cu idei politice aplicate, cu diagnostice.

Totodată, Iulian Fota subliniază faptul că „rotația cadrelor” din PSD nu reprezintă o reinventare a partidului, ci că va merge pe aceeași linie ideologică ca până acum amintind de rotația în care „Hrusciov îl înfierează pe Stalin, sau Ceaușescu pe Drăghici, reabilitându-l pe Pătrășcanu”.

Doar epoca Dragnea a apus, PSD-ul este departe de a fi infrant. Au pierdut o batalie si nu razboiul. Dupa sapte ani de guvernare, SAPTE ANI, inca au 22% si chiar daca pierd presedintia Romaniei (sper) , inca au suficiente resurse si oportunitati sa-si salveze o parte din primari si sa aiba un scor bun la parlamentare (marea miza). Infrangerea lor la euro-parlamentare are si parti bune. S-au eliberat de Dragnea, un prost politician si exista posibilitatea ca jocul politic sa se mute pe dreapta, intre PNL si USR, ceea ce i-ar avantaja mult. Deja PNL si USR incep sa maraie unul la altul. Nici ALDE nu este inca mort , avand o pondere parlamentara importanta. Si chiar daca ei se pot salva doar trecand in opozitie asta nu inseamna ca vor colabora cu PNL si USR.

Ca atare si PNL si USR au de rezolvat cateva probleme grele.

USR deja vrea tot,ceea ce este o copilarie. Vor si candidat la presedintie si in guvernul viitor si sa ajunga cel mai puternic partid, uitand ca ei sunt de fapt trei partide intr-unul singur. Un amic de al meu a vrut sa se inscrie la ei. I s-a sugerat ca trebuie sa vorbeasca cu toate cele trei aripi. Inainte de orice alte pretentii, USR trebuie sa-si finalizez constructia organizatorica si sa se clarifice un pic ideologic sau macar ca program.

PNL are senzatia ca s-a relansat , uitand ca de fapt a fost un vot anti-PSD si mai ales anti-Dragnea. Iar disparitia lui LD ii lasa fara un important obiect al muncii. Par coerenti dar minima lor coerenta a venit de la Presedintele Johannis. In cateva zile se vor mai desumfla cand va fi clar pentru toata lumea ca nu pot da jos Guvernul. Iar prin toate aceste schimbari din interiorul partidului, PSD preia IAR initiativa. Solutia Rares Bogdan, bazata doar pe imagine, si-a trait traiul.

Deci, USR si PNL trebuie sa-si construiasca o alta platforma de joc, bazata si pe altceva decat lupta anti-coruptie. Care oricum prin arestarea lui Dragnea si decizia PSD de a nu mai ataca justitia ,ca intensitate a dezbaterii publice, se dezumfla mult. Anti-coruptia va continua sa fie importanta dar Romania are multe alte probleme si si astea au nevoie de solutii . Aici va trebui dusa urmatoarea lupta cu PSD si guvernul sau care, fara a fi clar cat este de corupt (aici avem nevoie de fapte) este absolut incompetent. Ambele partide de opozitie trebuie sa-si scoata la bataie expertii, daca ii au. Deja as vrea sa stiu cine raspunde de ce , ca domenii profesionale, in ambele partide.

Vreau idei de la cele doua partide, vreau sa vad gandire politica aplicata, chiar gandire strategica (daca nu cer prea mult), diagnostice exacte pe marile probleme ale tarii, deschidere spre expertii independenti, spre intelectuali. Si inainte de orice vreau sa vad modestie si umilinta in fata Maiestatii Sale, Poporul. Care in inteligenta sa, prin vot, le-a salvat funcdurile si le da o sansa de viitor. Sa nu uite ca in limba latina ministru insemna "servitor". Vreau viitori "servitori " nu numai integri dar si competenti. In Romania prostia face deja mai multe pagube decat coruptia.

Si mai vreau ca PNL si USR sa mearga impreuna la razboi. Daca incep sa se macine in certuri pe functii, ambelor le va fi rau si isi vor bate joc si de asteptarile noastre . Iar USR nu trebuie sa fie orgolios, avand propriul candidat la Presedintia Romaniei. Nu-i vad sa aiba o propunere mai buna decat presedintele Johannis. Un candidat USR ( sau Plus) propriu ar face inevitabil jocul PSD. Care nu cred ca a renuntat la ambitiile prezidentiale. Ei sau alti fosti pesedisti”, a scris Iulian Fota pe Facebook. 

Ce se intampla la PSD se numea pe vremuri "rotatia cadrelor". Hrusciov il infiereaza pe Stalin, sau Ceausescu pe Draghici, reabilitandu-l pe Patrascanu. Dupa care lucrurile revin in matca lor ideologica . Pentru ca, pe fond, sunt toti la fel. Aceeasi Marie dar cu alta palarie. Nu va lasati pacaliti ca nu se intampla nimic bun la PSD. Capacitatea lor de a exercita o buna guvernare tot redusa ramane. Cu tot cu aportul lui Adrian Nastase, care deja si-a impus oameni in guvern. Doar dialogul cu Rusia urca la alt nivel. Ceea ce sub Dragnea nu s-ar fi intamplat”, a mai spus Iulian Fota. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.