Cristian Pîrvulescu devoalează jocul remanierilor al PSD: "Mesajul e de a transmite că Guvernul are majoritate pentru a demobiliza adversarii politici"


Cristian Pîrvulescu devoalează jocul remanierilor al PSD: "Mesajul e de a transmite că Guvernul are majoritate pentru a demobiliza adversarii politici"

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat la Digi24 care este strategia PSD, prin care să arate că are majoritate parlamentară şi să asigure electoratul că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, controlează jocul, după ce acesta a forțat o remaniere care se află pe masa președintelui României, Klaus Iohannis, și încearcă în continuare să forțeze restructurarea Guvernului. Politologul a numit acțiunea pe care o urmează Liviu Dragnea ca fiind o tactică, mai degrabă decât un plan.

Vor să asigure electoratul şi pe cei care sunt nesiguri că lucrurile merg aşa cum trebuie, că Liviu Dragnea controlează jocul. Deşi teoretic Klaus Iohannis are atuuri constituţionale, contează mai puţin. Dacă va respinge remanierea, lucrurile vor putea fi uşor corectate prin restructurare, printr-un vot de încerdere îin Parlament care va asigura electoratul că există în continuare majoritate în României şi încă suficientă.

Calculul hârtiei arăta din surse PSD că au 256 de voturi, unde sunt necesare 232, deci că au un surplus suficient dacă nu se întâmplă vreun accident pe parcurs. Din prima se vede că e supralicitată această demonstraţie. La minorităţi sunt calculate 17 din 18 voturi, e discutabil, nu sunt convins că vor fi 17 cei care vor vota. Nu sunt convins că niciun membru ALDE sau PSD nu se va îmbolnăvi sau nu va fi plecat într-o delegaţie în ziua votului”, a explicat Cristian Pîrvulescu la Digi24.

Nicio clipă remanierea nu a fost un plan, doar o tactică. Mesajul e de a transmite că Guvernul are majoritate pentru a demobiliza adversarii politici înaintea unei confruntări electorale care nu e secundară. Este esenţială pentru Liviu Dragnea şi PSD, pentru că va seta starea de spririt a românilor pentru prezidenţiale”, a adăugat Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu susține că PSD mai are o miză, aceea de a transforma Summitul din 9 mai, de la Sibiu, organizat la iniţiativa preşedintelui României, într-un eveniment secundar, deoarece este o ocazie a lui Klaus Iohannis să dovedească că este un om politic important în România.

„Politica e un meci de şah, în spatele fiecărei mutări se ascunde o strategie. PSD a tratat foarte serios partida, cunoaşte foarte bine jocul adversarului şi încearcă să treacă în avantaj. PSD a plecat cu piesele negre, a fost a doua mutare, dar cred că PSD e în avantaj acum. Scandalul deţinuţilor politic a marcat o cotitura în campanie, o victorie tactică, ce va fi folosită în campanie.

Preşedintele a ponit în avantaj la începutul anului, dar pentru prima dată e obligat să stea la defensivă. La sfârşitul săptămânii am constatat că nu mai avem procuror general, atacul contra lui Augustin Lazăr a avut succes.

Parchetul devine un instrument important al partidului de guvernământ, e o victorie clară. Politizarea sistemului de justiţie e esenţială pentru toate guvernele populiste, indiferent cum s-ar numi, transformarea justiţiei dintr-o putere într-un serviciu public oarecare. Decapitarea Parchetuui va timora instanţele.

Pentru PSD e important să preia preşedinţia pe nume propriu, nu prin intermediar şi să câştige alegerile locale şi parlamentare din 2020. Doar aşa îşi va consolida victoria. Altfel, tot ce s-a realizat până acum nu are sens.

Cine tratează strategia PSD ca pe o simplă improvizaţie, cu mitocănii, se înşală.

PSD are un electorat independent şi o capacitate extraordinară. Maşina PSD -istă e cea mai bună din România.

Strategia arată că Dragnea ne oferă subiecte zi de zi, chiar şi irnoiile ni-l arată ca pe personaul principal, acopera în totalitate scena”, a mai explicat Cristian Pirvulescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.