Pe 15 aprilie trebuia să aibă loc ultimul termen al procesului de la ÎCCJ privind dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, dosar în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Cu toate acestea, DNA a cerut luni, în procesul lui Liviu Dragnea, sesizarea CCR pe trei articole de lege (Codul Penal și Legea 78/2000). În urma cererii DNA, instanța a decis să-l păsuiască pe Dragnea până la noul termen ce va avea loc pe 20 mai pentru ca avocații să aibă timp să-și pregătească apărarea.
În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu juristul Silviu Dehelean, deputat al Uniunii Salvați România. Concret, chestionat cum vede amânarea procesului lui Dragnea și cât de puternică este ingerința politicului în justiție în acest caz, parlamentarul USR a atras atenția că judecata își urmează cursul, iar oricare ar fi deznodământul, una din tabere va acuza politicul de implicare în mersul justiției.
Astfel, juristul a subliniat că problema în procesul lui Dragnea pleacă de la sesizarea lui Florin Iordache la CCR. Pe aceasta cale, Silviu Dehelean a tras un semnal de alarmă că CCR trebuie reformată, în momentul de față printre judecători fiind oameni de casă ai PSD caracterizați de servilism față de partidul lui Dragnea.
"Consider că procesul își urmează cursul, se ridică excepții, se fac dezbateri, aspecte normale ale unui proces în fața instanței de judecată. Nu cred că a existat vreo ingerința politică în cazul amânării procesului dar sunt convins că, oricare ar fi deznodământul, partea care va pierde bătălia juridică va acuza astfel de influențe.
De fapt, întregul proces este viciat de conflictul constituțional declanșat de către Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, demers bazat pe aceleași argumente pe care s-au bazat avocații lui Dragnea în formularea apelului. Practic avem atât instanța de judecată cât și Curtea Constituțională care se vor pronunța pe aceleași subiecte, în condițiile în care nu sunt întrunite premisele pentru un conflict constituțional, neexistând niciun blocaj între instituții ale statului. Influența politică și ingerința politică pe care o acuzăm noi, cei din USR, este, de fapt, la CCR, acolo unde PSD și-a plantat oameni de casă, oameni loiali, de-a dreptul servili, gata să sacrifice orice probitate profesională pentru interesul liderului sau al clientelei partidului. Consider că este necesară depolitizarea de urgență a CCR prezentând și un proiect de reformă în acest sens zilele trecute", a declarat Silviu Dehelean în exclusivitate pentru Podul.ro.