Toate drumurile coaliției PSD-ALDE duc la MOSCOVA. POZA lui TĂRICEANU cu Mike PENCE a fost aranjată, pe bani mulți, de o firmă care a prosperat lucrând pentru OAMENII lui PUTIN


Toate drumurile coaliției PSD-ALDE duc la MOSCOVA. POZA lui TĂRICEANU cu Mike PENCE a fost aranjată, pe bani mulți, de o firmă care a prosperat lucrând pentru OAMENII lui PUTIN

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a întâlnit marți, la Washington, cu Mike Pence, vicepreședinte SUA, pe care l-a invitat să facă o vizită oficială în România și cu care, până una-alta, a făcut doar o „foto”, aruncată de ALDE în rețelele de socializare.

Ca Tăriceanu să ajungă în SUA și să aibă și întâlniri acolo, ALDE, partidul pe care îl conduce și care formează împreună cu PSD, actuala coaliție mafiotă de guvernare, a plătit o firmă de lobby cu 50.000 de dolari: Mercury Public Affairs.

Potrivit g4media.ro, contractul prevede fără echivoc faptul că firma de consultanță se obligă să aranjeze ”întâlniri între reprezentanții ALDE România cu oficiali guvernamentali în timpul săptămânii din 8 aprilie”.

Contractul este semnat de firma de lobby Mercury Public Affairs LLC și Keystone Strategic Advisers LLC, reprezentantul ALDE. Din partea Keystone Strategic Advisers, contractul este semnat de Vladimir Petrovic în data de 5 aprilie, deci cu câteva zile înainte de vizita lui Tăriceanu în Statele Unite.

Vladimir Petrovic a fost ambasadorul Serbiei în SUA, potrivit unui comunicat publicat de Keystone într-o publicație de profil. Ulterior a lucrat în calitate de consultant pentru guvernatorul de Michigan, Jennifer Granholm, dar și în campania pentru un loc în Senat a viitorului președinte Barack Obama.

Keystone a semnat în 2017 un contract de lobby cu o facțiune politico-militară din Libia, acuzată de încălcarea drepturilor omului, potrivit Politico. “Governor of Eastern Libya”, primul client străin al firmei, este Gen. Abdul Raziq al-Nadori, șeful de stat major al Libyan Național Army, una dintre forțele care se luptă pentru controlul Libiei. De contract urma să se ocupe Ari Mittleman, fondatorul Keystone, și Vladimir Petrovic, potrivit Politico.

Mercury este o companie de consultanță apropiată de Partidul Republican și care a fost menționată de Robert Mueller în investigația care privea presupusul amestec al Rusiei în campania din SUA. Potrivit publicației The Daily Beast, Mercury a înflorit sub administrația Trump și a continuat să facă afaceri cu oligarhi ruși, în ciuda atenției lui Mueller. Unul dintre clienții săi este oligarhul rus, Oleg Deripaska, extrem de apropiat de Putin.

Oleg Deripaska, 51 de ani, are o avere estimată la șapte miliarde de dolari.. Valoarea companiilor controlate de Deripaska a scăzut însă la jumătate, anul trecut, după ce a fost inclus pe lista neagră de sancțiuni a SUA, în prima săptămână din aprilie a acestui an.

Potrivit newsweek.ro, magnatul rus, care are și cetățenie cipriotă, fiind deci și cetățean european, este prezent și în România, prin compania Strabag, care s-a asociat cu Ministerul Transporturilor într-o societate care învârte zeci de milioane de euro anual. În plus, firmele controlate de Deripaska repară drumurile românești, dezvoltă proiecte imobiliare și controlează Hotelul JW Marriott. 

Oleg Deripaska a fost inclus pe lista neagră de sancțiuni a SUA „pentru că a acționat sau a pretins să acționeze pentru sau în numele, direct sau indirect, unui înalt funcționar al Guvernului Federației Ruse”. În urma acestui anunț, afacerile sale s-au depreciat pe bursele din întreaga lumea. 

El controlează grupul EN+, sub umbrela căruia funcționează un conglomerat de companii din întreaga lume, inclusiv Rusal și Nornichel, cei mai mari jucători de pe piața de aluminiu și nichel.

Pe 6 aprilie a.c., Casa Albă a emis un comunicat de presă prin care atrăgea atenția că șapte oligarhi ruși, în frunte cu Deripaska, și companiile lor au fost incluși pe lista neagră de sancțiuni. La fel și 17 oficiali guvernamentali din Rusia.   Statele Unite au impus sancțiunile împotriva rușilor din cauza situației din Ucraina, sprijinului acordat președintelui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria și subminarii democrațiilor occidentale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.