„Open Budget 2019” - Platforma care distruge opacitatea banilor publici, a manipulării și a corupției


„Open Budget 2019” - Platforma care distruge opacitatea banilor publici, a manipulării și a corupției

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a postat pe Facebook o platformă, intitulată „Open Budget 2019”, ușor de înțeles și navigat, cu privire la bugetul statului. El precizează că Ministrul Finanțelor publică anual peste 800 de rapoare greu de înțeles cu banii care se duc din bugetul de stat, iar scopul platformei openbudget.ro este să le simplifice. 

Platforma Open Budget, a cărei Project Manager este Claudiu Năsui, funcționează de 6 ani și are ca scop principal interpretarea documentelor publicate de Ministerul Finanțelor pe înțelesul tuturor.

De asemenea, el mai spune că  „nu este normal ca statul să ne ia aproape jumătate din tot ceea ce producem și nici măcar să nu încerce să ne arate într-un mod inteligibil unde merg banii aceia”.

Deputatul transmite Ministerului de Finanțe că a fi transparent, nu înseamnă să publici o tonă de tabele în format pdf și acuză statul că nu are niciun fel de interes să fie transparent, deoarece conducătroii diverselor instituții publice preferă opacitatea, care „face mai ușoară manipularea și, mai ales, corupția”.

Redăm postarea deputatului Claudiu Năsui:

„Astăzi lansăm Open Budget 2019, bugetul statului într-un format ușor de înțeles și navigat. V-ați întrebat vreodată unde se duc banii pe care îi ia statul de la noi? Cine și pe ce îi cheltuie?

Ministerul Finanțelor publică anual peste 800 de pagini de tabele în format pdf cu bugetul statului. Dar, fără să ai o cunoaștere specializată a domeniului și câteva zeci de ore la dispoziție, tabele ministerului finanțelor sunt imposibil de înțeles. Orice informație e acul în carul cu fân. Nu este normal ca statul să ne ia aproape jumătate din tot ceea ce producem și nici măcar să nu încerce să ne arate într-un mod inteligibil unde merg banii aceia. De aceea, am făcut o platformă care să traducă pdf-urile statului pentru toată lumea într-o singură platformă: Open Budget.

Să publici o tonă de tabele în format pdf (ca să nu fie folosibile ușor) nu înseamnă să fii transparent. Înseamnă să vrei să bifezi o căsuță administrativă că ai arătat unde se duc banii. Problema care e? Că statul nu are niciun fel de interes să fie transparent. Pentru conducătorii diverselor instituții de stat, opacitatea este un lucru bun. Opacitatea face mai ușoară manipularea și, mai ales, corupția.

Pe OpenBudget.ro putem vedea veniturile și cheltuielile din șase bugete centrale ale statului. Tot pe OpenBudget.ro putem să navigăm prin cheltuielile statului și să vedem cheltuielile pe minister/agenție, pe destinație (sănătate, educație, transport, etc.) și pe natură (cheltuieli de personal, dobânzi, bunuri și servicii, etc.). De exemplu putem vedea cât va cheltui MAI pe bunuri și servicii întrebuințate pentru ordine publică. În plus, fiecare utilizator poate să modifice alocările bugetare efective pentru a construi o variantă proprie a bugetului statului. Poate inclusiv să modifice nivelul taxării și, în funcție de asta, să vadă cum se modifică veniturile statului (modelizarea fiind făcută sub modelul unei curbe Laffer).

Este al 6-lea an când traducem bugetul statului sub forma Open Budget. Dacă vi se pare că îl publicăm foarte târziu anul acesta, așa este. Întârzierea este datorată faptului că bugetul a fost adoptat foarte târziu, abia pe 15 martie.

Platforma Open Budget nu este finanțată, nu a fost și nu va fi vreodată finanțată din fonduri publice. A fost făcută prin munca voluntară a câțiva oameni dedicați cărora le mai mulțumesc o dată pe această cale. Anul acesta, pe lângă echipa pe care o puteți vedea pe site, aș vrea să mulțumesc și colegei Cristina Prună și colegilor din echipele noastre pentru ajutorul în prelucrarea datelor.

https://openbudget.ro/buget/2019/, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.