Zegrean șterge pe jos cu Dragnea și Toader: DISTRUG Justiția premeditat, prin OUG-uri NECONSTITUȚIONALE! EXCLUSIV


Zegrean șterge pe jos cu Dragnea și Toader: DISTRUG Justiția premeditat, prin OUG-uri NECONSTITUȚIONALE! EXCLUSIV

Fostul președinte al Curții Constituționale – l-am numit pe juristul Augustin Zegrean – explică, în exclusivitate pentru Podul.ro, de ce intenția ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a modifica prin OUG Codurile penale contravine în mod flagrant literei și spiritului Constituției.

De asemenea, juristul avertizează că cele două OUG vizează blocarea și distrugerea Justiției: ”Așa ceva ni se impune printr-un act neconstituțional, iar urmările vor fi devastatoare pentru Justiție. Sunt convins că prevederile au adrese clare. Vă amintesc că acestea vor intra în vigoare în chiar secunda în care vor fi publicate în Monitorul Oficial și vor comporta o sumedenie de efecte care vor distruge Justiția. Degeaba vom repara într-un viitor nu foarte apropiat cadrul legal, întrucât efectele acestei mârșăvii nu vor mai putea fi oprite. Exact asta vor liderii PSD-ALDE: blocarea și distrugerea Justiției”.

Podul.ro vă prezintă acuzațiile lui Augustin Zegrean.

”Ceea ce  susține coaliția PSD-ALDE – anume că urmează două OUG-uri de modificare a Codurilor Penale, OUG-uri care să corecteze aspectele declarate neconstituționale în conformitate cu deciziile Curții Constituționale – nici măcar nu se poate realiza prin intermediul impunerii unor OUG-uri, așa cum se pregătește s-o facă actuala putere. Așa ceva se face în Parlament, prin dezbatere, transparență și proceduri clare, și nu prin intermediul OUG, fiindcă așa ceva nu-i nici constituțional, și nici urgent.

Constituția stipulează clar că o lege declarată neconstituțională se restituie la Parlament sau la Guvern, <după caz>, Parlamentul sau Guvernul fiind obligate, finalmente, să pună de acord textul legii cu deciziile Curții Constituționale. Însă, ce înseamnă <după caz>? – aici e întreaga problemă. Dacă legea care presupune aspecte de neconstituționalitate a fost făcută de Parlament, aceasta se întoarce la Parlament, iar dacă a fost elaborată de Guvern, legea se întoarce la Executiv. Asta înseamnă, în Constituție, sintagma <după caz>. Or, în cazul de față – și asta este de domeniul evidenței – legile în cauză au fost elaborate de Parlament, unde și trebuie să se întoarcă potrivit Legii Fundamentale.

Însă coaliția PSD-ALDE va zice (deopotrivă cu propaganda aferentă) că se poate și invers, într-un total dispreț față de Constituție, fiindcă pot ei, șefii coaliției, și până la urmă vor da aceste OUG-uri. Așa ceva ni se impune printr-un act neconstituțional, iar urmările vor fi devastatoare pentru Justiție. Sunt convins că prevederile au adrese clare. Vă amintesc că acestea vor intra în vigoare în chiar secunda în care vor fi publicate în Monitorul Oficial și vor comporta o sumedenie de efecte care vor distruge Justiția. Degeaba vom repara într-un viitor nu foarte apropiat cadrul legal, întrucât efectele acestei mârșăvii nu vor mai putea fi oprite. Exact asta vor liderii PSD-ALDE: blocarea și distrugerea Justiției”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru Podul.ro.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.